След като преди седмица турският посланик в България - Хасан Улусой, направи скандалното си изказване, че в българските училища трябва да се преподава турски език, включително за българите, първата организация, която реагира на провокацията - партия "Възраждане", организира и протест пред турското посолство в София.

Припомняме, че позорното изявление на турския дипломат у нас отприщи вълна от реакции, а "Възраждане", която първа излезе с официална позиция по въпроса, поиска той да бъде обявен за персона нон грата, след което да бъде изгонен от страната. В допълнение към тези мерки от партията на Костадин Костадинов призоваха и за признаване на българско национално малцинство в Турция, с признаване на всички възможни права, следващи се на всяка една национално-малцинствена общност, според международните конвенции и стандарти, третиращи този въпрос.

И тъй като нищо от това не се случи, а официалните власти в България за пореден път запазиха позорно мълчание, патриотите на Костадинов, проведоха в рамките на вчерашния ден и протест, както пред турското посолство в София, така и пред генералното консулство на южната ни съседка в Бургас.

И на двата протеста, възрожденците поискаха турския посланик да напусне страната, а официалните български власти да покажат повече твърдост, както в този конкретен случай, така и винаги, когато занапред чужди представители се гаврят със страната ни.

Пред сградата на турското посолство в София председателят на "Възраждане" произнесе кратка реч и буквално каза следното:

"Хасане, мястото ти не е в България, когато говориш по този начин!

Хасане, в Турция има 800 000 българи, наши сънародници, които нямат права!

Хасане, искаме български новини, български медии и български партии в Турция!

Хасане, твоят началник обича да говори за границите на неговата душа. В границите на нашите души обаче влизат Одрин, Лозенград, Бунархисар, Кешан, Енос, Мидия, и още много други български земи!

Ако Турция не признае българското малцинство, редно е ние българите да направим необходимото и да защитим своите сънародници."

В заключение, от "Възраждане" заявиха, че каузата за изгонването на Хасан Улусой от страната ни оттук нататък се превръща в една от основните за тях, както и че няма да спрат, докато това не се случи.

След което завършиха с вече превърналото се в традиционно за тях:

Възраждане - само ние можем!