Партия "Величие" се обяви за програмно правителство с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Най-малката парламентарна група, която е и най-новата, се яви за консултации при президента Румен Радев за първи път.

Според лидера на партията Николай Марков криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България - това прикрива коалиционни взаимоотношения. Експертното правителство е демагогия, която се разиграва в Народното събрание, каза Марков.

"Величие" нямат претенции към третия мандат, но ако бъде даден на тях, ще е комплимент и ще предложат програмно правителство. Живеем в тежки исторически времена, а в парламента има все повече хора, които не искат да носят отговорност. Най-голямата яснота ще бъде ясно програмно правителство с ясни цели и задачи, които да бъдат осъзнати като в полза или вреда на българските граждани, подчерта Марков.

Марков заяви, че още с влизането си в парламента предложили системен подход, но за съжаление били разбрани от твърде малко "правни субекти". Той се оплака на президента Румен Радев, че от "Величие" поискали среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с една цел - да имат яснота по целите, които си поставя правителството, времето, за което се ангажира да направи нужните стъпки и какво очаква от управлението. "Величие" нямат никаква информация за дейността на каквото и да било правителство.

Николай Марков иска среща с Борисов, не с дамите му

Николай Марков иска среща с Борисов, не с дамите му

С контактьорски групи ми е обидно да си говоря, заяви лидерът на "Величие"

Президентът Румен Радев поздрави "Величие" за изборния резултат - те отбелязали най-добър резултат, тъй като влезли в парламента. Вече се очертаха няколко варианта за съставяне на правителство - от правителство на малцинството, през програмен кабинет от експерти с широка парламентарна подкрепа до анти ГЕРБ-ДПС коалиция, повтори словото си Радев както и пред другите парламентарно представени партии.

Пред журналисти след срещата с държавния глава Николай Марков отхвърли всякаква възможност да подкрепят правителство с първия мандат, а и втория - тъй като нямат яснота какво програма се предлага и какво смята това правителство на върши. 

„Величие“ потресени от стила и тона в пленарна зала

„Величие“ потресени от стила и тона в пленарна зала

Николай Марков не отговори дали ще подкрепят кабинет