Българският външен министър Кристиан Вигенин поднесе цветя на паметника на загиналите български туристи при трагедията с кораба "Илинден", съобщават от Външно министерство.

Припомняме, корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда му имаше 55 българи, от които загинаха 15 души.
Паметникът на българските туристи, загинали при инцидента беше поставен преди 2 години на 5 септември.

Заедно с външният министър, почит пред жертвите на трагедията отдадоха и членовете на българската делегация на срещата на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), която се провежда в Охрид, както и представители на местната общественост.

„Ние имаме нужда от повече Европа. Трудностите пред които ЕС е изправен в момента не трябва да отслабват динамиката на процеса на разширяване. Напротив, насърчаването на европейската интеграция на региона на Западните Балкани трябва да стане част от преодоляването на кризата", заяви по-рано министърът по време на срещата на министрите на външните работи на страните от ПСЮИЕ.

„Нашата подкрепа за амбициите на всички страни от региона за европейско членство, основаващи се на последователен и необратим напредък в икономическите и политическите реформи и изпълнението на необходимите условия и изисквания, е твърда", подчерта Кристиан Вигенин.

На форума, с който приключва и ротационното председателство на Македония на ПСЮИЕ, участват още комисарят по разширяването Щефан Фюле, както и представители на страните-членки.

Външните министри приеха обща декларация, в която потвърдиха ангажимента си за задълбочаването на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа и изразиха своята категорична убеденост, че европейската интеграция продължава да бъде изключително важна за страните от Западните Балкани и региона като цяло.
Те направиха и съвместно изявление относно намаляването на риска от бедствия и адаптация към климатичните промени.

В рамките на форума, министър Вигенин се срещна с македонския си колега Никола Попоски. На неформалната първа среща между двамата, Кристиан Вигенин потвърди позицията на българската страна относно необходимостта от подписване на договор за добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той изрази готовността на страната ни за активизиране на преговорите на експертно ниво, които да доведат до положителен резултата в най-скоро време.

„Поддържането на добросъседски отношения е важен критерий по пътя към европейската интеграция, но в същото време Република Македония трябва да реши и въпросите поставени от ЕК", подчерта Кристиан Вигенин.

Двамата външни министри обсъдиха още възможностите за активизиране на сътрудничеството на всички нива, включително и на политическия диалог на най-високо равнище. Вигенин и Попоски споделиха общото разбиране, че интензивните връзки във всички сфери са важни за развитието на двустранните отношения.