Всеки четвърти гласувал на парламентарните избори на 4 април 2021 г. е предпочел да подаде своя вот с машина. Това сочат данните на Централната избирателна комисия. 790 000 души са предпочели устройствата, които бяха разположени в секциите с над 300 избиратели, съобщиха от Обществения съвет към ЦИК пред БНР.

Според представители на съвета те не са очаквали такъв голям интерес, при условие че липсваше мащабна обучителна кампания.

Машините за гласуване получиха сертификат като надеждни само два дни преди вота. Това не попречи обществото да гласува доверие на устройствата, каза заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

"Аз лично съм учудена, че толкова много хора отидоха да гласуват с тях. И никога няма да бъде прекалено много да се подчертае ролята на медиите", каза Дечева.

Според експертите машината е изиграла роля, затова при тези избори недействителните гласове да са наполовина по-малко.

Припомняме, становището на членове на РИК беше - кошмар с протоколите - масови грешки и заради машинния вот.

Глас, подаден с машина, не може да бъде невалиден. Въвеждането на машините, по мое дълбоко убеждение, дисциплинира и секционните избирателни комисии, смята зам.-председателят на ОС на ЦИК.

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Избирателната активност е 50.61%...

"При наблюдение в по-отдалечените от Хасково села открито членове на секционните комисии казаха, че, за да могат да стигнат по-бързо да предадат документите поради тежките условия след края на изборния ден, те при предишни избори не са могли да отчетат всички преференции", каза Дечева.

Тя призова институциите да анализират машинния вот. При съответните гаранции, при които да се избегне случаят с гласуването във Велико Търново да се помисли дали да не се премине при следващи избори изцяло към гласуване с машини. Никъде нивото на грамотност не е било причина за неизползване на машини, каза Румяна Дичева.

Припомняме, заради проблеми с преференцията при гласуване с машина във Велико Търново там бе спряно машинното гласуване. От ДБ се замислиха дали да не искат касиране на вота.

От Обществения съвет към ЦИК искат проверка на машинния вот във Велико Търново

От Обществения съвет към ЦИК искат проверка на машинния вот във Велико Търново

Гешев да провери проблема с машинното гласуване