Представители на полицейските синдикати се срещнаха с ръководството на МВР, за да представят исканията си за увеличаване на заплатите и за подобряване на условията на труд. След приключване на срещата стана ясно, че не е било постигнато разбирателство по нито една от шестте точки, които бяха поставени от синдикалната федерация преди дни в отворено писмо, съобщи БНР.

Става въпрос не само за 25% увеличение на заплатите на полицаите, а и за редица други искания, сред които обособяване на понятието "неприкосновеност на полицейските служители" и други законови промени.

Валентин Попов от Синдикалната федерация на полицейските служители обясни, че предстои втора среща, на която исканията за 25% увеличение да бъдат отново дискутирани между ръководството на МВР и представителите на синдикатите в полицията. Тази среща най-вероятно ще бъде през септември, макар че засега няма точно насрочена дата.

Попов обаче доста остро реагира на думите на финансовия министър Симеон Дянков.

Припомняме, вчера вицепремиерът определели исканото 25% увеличение от МВР служителите не е резонно и попита трябва ли МВР да е толкова богато министерство.

Според него Дянков е цитирал доста неточно някои неща, които се случват в системата на МВР, по-конкретно в частта си за 45-те дни отпуск, които според Валентин Попов не са факт в системата, както и за 24-те заплати, които полицаите получават при пенсиониране. За последното Попов беше категоричен, че не е вярно.

Припомняме, полицаите поставиха искания за 25% увеличение на заплатите, тъй като последната индексация на заплащането във вътрешното министерство е била през 2009 година.