Политиците, които са назначени, а не избрани, трябва да замълчат малко, а те точно сега говорят, искат да наказват, да шляпат. Това заяви в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия икономистът Владимир Каролев, визирайки председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

„Хора, вие глухи ли сте”, обърна се той към евробюрократите, изтъквайки, че резултатът от референдума във Великобритания означава, че избирателите настояват мнението им да бъде чуто.

Каролев е категоричен, че има разделение в Англия – Лондон е гласувал за оставане в ЕС, а провинцията за излизане. По мнението му изборът е бил емоционален, а не рационален. Той не е убеден, че това, което се е говорело по време на дебатите, е достигнало до избирателите.

Владимир Каролев коментира, че все още не е ясно какво ще стане, тъй като върви подписка за нов референдум, Шотландия и Ирландия ясно са заявили, че искат да останат в ЕС. Борис Джонсън, който е основният водач на кампанията за излизане от Общността е започнал да дава назад и да обяснява, че не трябва да се бърза. Каролев е притеснен от зора, който евробюрократите давали Великобритания да подава документи за излизане. Той определи това като политическа грешка и хвърляне на масло в огъня. Според него арогантността не е позитив. Сега трябвало да говорят премиерите и президентите, които са избрани от народа.

Еврочиновниците трябвало да анализират ситуацията.

Каролев обясни, че ако той е англичанин, е щял да гласува за оставане в ЕС, но да поиска промени. Категоричен е, че броят на еврочиновниците и на евродепутатите трябва да бъде намален. Трябвало да бъде намалена евробюрокрацията. Все пак Каролев отбеляза, че броят на чиновниците не е основният проблем, а това, че се месят. Не можело в ЕС да се води дебат дали дете до 8 години да пука балон, без присъствието на родител.

Той смята, че в момента Англия, а не Германия, е най-социалната държава. В Германия например не може да стане да живеещ цял живот без да работиш.

На въпрос може ли да се очаква ефект на домоното, Владимир Каролев заяви, че това зависи от реакцията на евробюрокрарите. Той прогнозира, че ако те не разчетат сигналите, ще има референдуми.

Според него позицията на нашата страна няма как да е самостоятелна, тя ще бъде като тази на ЕС, но било важно да участваме във формирането й.

Той отбеляза, че ако Турция се промени, самият той предпочитал да имаме съсед, който е в ЕС.

От своя страна евродепутатът Ангел Джамбазки е категоричен, че Турция няма място в ЕС, тъй като не е европейска държава. Той подчерта, че Паневропа е умряла и трябва да се постави въпросът за Европа на отечествата. Не можело ЕС да се меси в обществения живот там, където става въпрос за традиционни ценности.

Престанете да се месите навсякъде, където не ви е работата, престанете да казвате краставицата дали да е права или крива, каква да е формата на бутилката за олио. Не се занимавайте с глупости, призова той еврочиновниците.

По мнението на Джамбазки във Великобритания е имало много смислени аргументи и за излизане, и за оставане в съюза. Нелегалната имиграция обаче натежала на везните – 300 000 души на година, хиляди, отиващи за социални помощи. Разговорът за присъединяването на Турция също оказал негативно влияние, тъй като британците не искали турците да бъдат присъединени. Икономическите въпроси също били част от дебата – изтъквало се, че политиката на Брюксел им пречела да сключват търговски споразумения, пречело им да работят в Индия и Пакистан.

Евродепутатът е категоричен, че лидерите трябва да седнат и да се разберат за бъдещето на европроекта, като го предоговорят. Този разговор обаче трябвало да бъде осъществен от лидерите на европейските държави, които са избрани – президенти, премиери.

Той прогнозира, че излизането на Великобритания няма да стане по начина, по който всички си го представят. Щял да бъде дълъг процес, но най-важният разговор бил политическият, защото решението за излизане е чисто политическо.

Големи съмнения в ЕС имало в Полша, Финландия, Холандия. Никой холандски политик нямало да тръгне срещу волята на избирателите си, категоричен е Ангел Джамбазки.