Днес, 20 минути след полунощ, Общинската избирателна комисия в Монтана за втори път е отказала регистрация на коалицията, в която са обединени 10 десни и центристки партии, подкрепящи настоящия кмет Златко Живков за четвърти мандат.

Случаят с отказа за регистрация на коалиция „Заедно за Монтана" е без прецедент. В 21 век няма условия за служебни победи и открит сталинизъм, се казва в изявление на Живков.

За действията на ОИК ще бъдат информирани всички международни институции и посолства на страни на Европейския съюз, заявява още Живков.

Трите земеделски съюза, влизащи в коалицията, пък са готови да блокират вход - изходите на града със земеделска техника в знак на протест.
Надявам се да не се стигне до там, заявява още кметът на Монтана.

Мотивите на комисията са изписани в пет страници и съдържат допуснати от кандидата и пълномощниците на коалицията грешки в документите за регистрация.

По думите му, решението е опит да се отнеме правото на гражданите на избор, а среднощните заседания на комисията в Монатна са игра на жмичка в най-лошия й вариант, унизителна и обидна за всички.

Става ясно, че още тази сутрин Златко Живков е имал предложения за издигане от няколко партии, които имат регистрации за участие, които ще подкрепят не само него, но и цялата коалиция.