„Хора със спрени радиатори плащат по 80 лв. за парно", пише на челна страница вестник „Монитор"

От 50 до 80 лева ще платят абонати с изключено парно в дома си в София за декември. Това съобщиха от Федерацията на портебителите вчера . От там припомниха, че граждани вече са се оплакали, че   плащат такса "сградна инсталация" която е равна на сумата за отопление на апартамент от 50 кв. метра.
Според шефа на федерацията на потребителите Павел Кърлев абсурдът да си спрял радиаторите в дома си, а да плащаш наравно с комшиите, се дължи на некоректните изчисления на топлинните счетоводители. По данни на "Топлофикация" София 20% от нейните абонати ще платят над 150 лева за парно през декември. Плащането на сметките за миналия месец започна вчера.
Павел Кърлев предупреди, че абонатите може да бъдат още по-неприятно изненадани, когато през май получат изравнителните си сметки. Очаква се фирмите за дялово разпределение на топлоенергията да им начислят  над 50% за сградна инсталация. Един такъв процент е технически и физически необоснован коментира Кърлев.
Според предишния закон за енергетика процента за сградна инсталация беше между 15 и 30 на сто, като конкретния процент се определяше с решение на общото събрание на блока. С плромените в Закона за енергетиката, топлинните счетоводители сами ще определят процента на сградна инсталация. Тази такса щке се плаща от всички живеещи в кооперацията.
Очаква се обаче сметките на хората, които са изключили радиаторите в домовете си да се увеличат почти двойно заради по-високия процент на "сградна инсталация", предупредиха от Асоциацията на топлинните счетоводители.
Междувремепнно вчера стана ясно, че най - чай-честите оплаквания на гражданите от работата на топлинните счетоводители са насочени срещу фирмата "Техем". Ръстът в подадените жалби срещу неточните отчети на фирмите за дялово разпределение в Министерство на икономиката и енергетиката е над 50 на сто. За 2006 година са подадени над 1500 оплаквания, за сравнение през 2005 г. са били около 1000. След като бъде създаден регистър на фирмите от бранша, "Топлофикация" ще прекрати договорите си с най-малко три от тях за неизрядно отчитане на потребената енергия, обясниха от МИЕ.

„Прокуратурата оневини шефа на жандармерията", е водещо заглавие на вестник „Новинар"

Софийската военноокръжна прокуратура отказа да образува вчера досъдебно производство срещу временно отстранения от длъжност главен комисар Живко Живков, шеф на служба "Жандармерия" в МВР. "След проучване и анализ на събраните в хода на проверката материали военните прокурори са констатирали, че от установените нарушения не може да се направи извод за наличие на достатъчно данни за извършено престъпление", съобщиха обвинителите.
Главен комисар Живков бе временно отстранен от длъжност на 11 януари, венага след като от прокуратурата съобщиха, че го проверяват за нарушения, между които неправомерно раздаване на апартаменти на приближени, липса на гориво в Жандармерията, както и за финансови нарушения. Според източници от МВР материалите са били дадени на СВОП преди година и половина, но по тях не се е работило. Самият Живков заяви, че сигналите са давани от служители на МВР, които са били отстранени от длъжност. Той каза още, че всички заповеди, които е издавал, са нареждани писмено или от министър Румен Петков, или от главния комисар Илия Илиев. След като Живков бе отстранен, Петков заяви, че няма да има чадър в МВР за никого. Вчера пък заяви, че е изключително доволен от работата на шефа на Жандармерията.

„БСП бламира Гайдарски", съобщава вестник „Стандарт"

БСП бламира закона за лекарствата, изготвен от здравното министерство. След бурни скандали късно във вторник червените бойкотираха проекта на кабинета, който въвежда пределна цена за лекарствата. Това означава, че илачите не могат да се продават по-скъпо от определената в закона граница. Социалистите обаче искат лекарствата да са с фиксирани цени. Ако това се въведе, аспиринът ще е струва еднакво във всички аптеки. Червени депутати обясниха, че здравният министър Радослав Гайдарски буквално се хванал за главата след гласуването. Пределните цени са по-демократична възможност за развитие на лекарствения пазар, тъй като дава възможност за конкуренция, коментира по-късно той. Въпросът е много сложен и търсим най-доброто решение, коментира за "Стандарт" д-р Ива Станкова. Много пъти се е случвало правителството да предложи едни текстове, а парламентът да гласува съвсем различни. От левицата настояли по време на следващата дискусия и при гласуването в комисия здравното министерство да даде точно определение какво означава "фиксирана цена" и какво - "продажба на пределната цена", както и по какъв начин се формира стойността на лекарството.
Коалиционните партньори на червените също нямат единна позиция за цените на лекарствата.
Идеята на БСП не може да се приеме, защото е против и не отговаря на конкурентните условия на пазара, коментира Ботьо Ботев от НДСВ. Съпартиецът му Лъчезар Иванов обаче е на друго мнение. Абсолютно съм съгласен да има фиксирани цени на лекарствата. 11 страни от Европейския съюз са на фиксирани цени, каза той. Според Иванов така ще има регулиране на пазара. Защото фармацевтичният пазар не е като този за домати или дрехи, коментира Иванов. Хасан Адемов от ДПС е против позицията на червените да има фиксирани цени на лекарствата. В условия на пазар не може да има такова нещо, категоричен е той.

"ГЕРБ няма да се коалира с БСП и ДПС", пише на челна страница "Монитор"

Няма никаква вероятност  партия ГЕРБ да се коалира с БСП и ДПС. Това заяви лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов,пред bTV. Партията му щяла да предпочете да е в опозиция, отколкото да управлява заедно с БСП.
Според него, ГЕРБ е основният опонент и алтернатива на БСП и никога няма да изпадне в ситуацията, в която е била НДСВ -  цяла предизборна кампания да обяснява, че няма да се коалира с БСП, и в крайна сметка да направи точно обратното.
За цел на предстоящите местни избори, които Цветанов определи като първото голямо предизвикателство пред партията му е резултат по добър или равен с този на БСП и   промяна на политическото статукво в страната.
Според дясната ръка на Бойко Борисов ДПС трябвало да излезе малко от сцената.
„С това, което се случва сега в държавата, институционалното представяне на ДПС в това правителство, ДПС е невъзможно да бъде партньор. Ако трябва да се избира дали да се коалираме с тях и да управляваме или не, ние ще изберем да останем в опозиция", добави Цветанов.
Колкото до кандидатите   на ГЕРБ за евродепутати, Цветанов заяви, че те все още се уточняват. Кандидатите ни трябва да са запознати със структурите на ЕС, да имат съответно образование, да владеят два езика и ще бъдат издигнати само от ГЕРБ, обясни председателят на ГЕРБ. 
Цветанов не скри, че партията  ще номинира своя неформален лидер Бойко Борисов за втори мандат като кмет на столицата. Изключено било столичният градоначалник   да води листата на герберите за Евродепутати, но нямало пречки и било много вероятно той да ръководи предизборния щаб на партията. Цветан Цветанов още веднъж подчерта, че партията се разполага в политическото пространство като дясно- центристка  и като такава, тя подкрепя десните партии парламента за вота им на недоверие относно Здравната политика на правителството.
 Той каза още, че ще търсят подкрепа от всички партии, които не са в лявото политическо пространство, за евентуални общи кандидати за кметове на местните избори.

„Яки глоби за шофьорите", съобщава вестник „Труд"

Тежки санкции очакват шофьорите, ако влязат в сила приетите на първо четене вчера промени в Закона за движение по пътищата.
С наказание от 250 лева и отнемане на книжката за три месеца ще бъдат санкционирани шофьорите, които превишават разрешената скорост за движение от 50 км/ч в населено място с повече от 51 км/ч. 
Младите шофьори - със стаж до 2 години, ще могат да имат само до 0,2 промила алкохолно съдържание в кръвта, без да бъдат санкционирани. За останалите им колеги остава минимумът от 0,5 промила.
При установяване на алкохол в кръвта над разрешените норми до 1,5 промила книжката ще се отнема за срок от 1 месец, а нарушителят ще плаща глоба от 200 до 500 лева.

„Грипната епидемия настъпва из страната", отбелязва „Стандарт"

В десет града е обявена грипна епидемия, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването. Епидемичната справка показва, че само през изминалата седмица са регистрирани над 10 000 случая на остри заразни заболявания. В Благоевград учениците бяха разпуснати в грипна ваканция до 23 януари. Прекратени са учебните занятия и в Хасково, Димитровград, Симеоновград, Тополовград. До седмица грипът ще обхване цялата страна, предупредиха специалистите.
През миналата седмица в столицата са регистрирани 1780 случая на грип и остри респираторни заболявания, което е в границите на нормалното за сезона, съобщиха от регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Заболяваемостта е 126 на 10 000 души. За да бъде обявена епидемия, болните трябва да са над 200 души на 10 000, обясни д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Мминистерството на здравеопазването. Според него тази година рзпространението на вируса е много интензивно. Когато има вирус, той си предизвиква епидемия, каквато и да е температурата, допълни Кунчев. Симптомите на грипа са висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, силно главоболие. Възможна е и появата на суха,болезнена кашлица. Лекарите препоръчват засилване на имунната система на организма с витамини, плодове и зеленчуци. Задължително е приемането на повече течности. Най-засегнати от заразата са деца до 4-годишна възраст, младежи до 19 години и възрастни хора над 65 години. При обявена епидемия от грип се прекратяват детските и женските консултации, имунизациите и плановите операции. По решение на общините могат да бъдат затворени училища и детски градини, в които повече от 30 % от децата са болни. Лекарите предупреждават, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път и затова трябва да се избягват масовите събирания.

„Д. Стоянов скандализира и ултрадесните", отбелязва „Монитор"

Скандал предизвикаха расистките изказвания на евродепутата от Атака Димитър Стоянов по време на пресконференция,на която е било обявено създаването на новата крайна десница в европарламента "Идентичност, традиция, суверенитет". За това информира "Индипендънт".
Много от съпартийците на Стоянов го разкритикували заради атаките му към Евросъюза и твърденията му, че циганите продават децата си за проституция. Единственият британец в групата Ашли Мот, който е бивш член на Партията за независимост на Обединеното кралство нападнал остро 23-годишния си български колега за изказванията му,които били публикувани в британския вестник. Мот подчертал, че думите на най-младия евродепутат отразяват липса на опит и политически усет. Британецът дал на два пъти възможност на Стоянов да направи декларация и да се извини, но той не се възползвал от това.
Според "Индипендънт" този скандал може да разцепи групата още преди да е започнала сериозна работа и да я лиши от финансиране в размер на 1 млн. евро. Фракцията на крайнодесните беше създадена след присъединяването на България и Румъния към ЕС, което позволи в нея да се включат необходимите 20 евродепутати от поне 6 страни. За лидер бе избран Бруно Голниш от френския Национален фронт. Преподавателските права на същия бяха отнети за пет години от университета в Лион, заради изказванията му, поставящи под съмнение съществуването на Холокоста.

„Войник за един ден", е заглавие на вестник „Труд"

От 1 януари 2008 г., когато падне наборната войнишка служба, голобрадите тийнейджъри ще служат по един ден. Такава идея имат военното министерство и Генералният щаб. Взели са я от Франция. Всеки младеж, навършил 18 г. и годен за служба, ще бъде зачислен в мобилизационния резерв на армията. Преди това обаче юношата ще слуша патриотична беседа, ще гледа филм за родната войска и чуе военната клетва. След това - насред стаята на някое военно окръжие, ще се закълне пред знамето и ще получи заветната военна книжка. После си отива вкъщи - горд, че е служил цял ден в родната войска.

„Европа бие отбой за санкции срещу Либия", пише „Стандарт"

Европа бие отбой за санкции срещу Либия. Ден след като Европарламентът започна обсъждането на изключително мека и безлична резолюция за защита на сестрите ни в Джамахирията, Италия обяви, че не е склонна на икономически натиск върху Кадафи.
Италия подкрепя освобождаването на петте осъдени на смърт български медицински сестри в Либия, но няма да прибегне до натиск и налагане на икономически санкции срещу Триполи. Това стана ясно от думите на премиера Романо Проди след срещата му с българския си колега Сергей Станишев. Страната ни ще използва всички инструменти, които могат да бъдат полезни и необходими за постигането на целта - връщане на медицинските сестри в родината им, заяви Проди. Той обаче подчерта, че ако трябва да се налагат икономически или други санкции на Джамахирията, това трябва да стане само след дебат и сътрудничество на международно ниво. Италианският премиер декларира, че ще продължи да се ангажира с темата въпреки трудностите, които среща. Той припомни, че каузата на медицинските сестри има силната италианска подкрепа и че той самият е провел много срещи в тяхна полза, включително и с либийския лидер Муамар Кадафи. Според италианските експерти не може да се прави сравнение между случая с българските медицински сестри и Локърби. В същото време в Европарламента италианският депутат Марио Боргезио обясни, че правителството на Проди угажда на Либия, защото се притеснява от нашествие на африкански емигранти.
Станишев пък припомни, че над 200 болни либийски деца се лекуват в италиански болници и че Италия активно участва и в събирането на средства за фонда за заразените. Въпросът ще бъде поставен и в понеделник на срещата на Съвета на министрите на външните работи на ЕС. И Станишев, и Романо Проди бяха категорични, че проблемът с освобождаването на българските медицински сестри не се разисква само по дипломатически път.

„Нов скандал около фирмите на вдовицата на Кюлев", информира „Новинар"

Нов скандал около фирмите на съпругата на убития през 2005 г. банкер Емил Кюлев - Весела, избухна вчера. Районният съд в Девня наложи запор върху три от основните дружества на Кюлева. Замразени са активите на застрахователна компания ДЗИ, туристическото дружество "Ривиера" и "Галоуей България", която се занимава с консултантска дейност. Запорът е за 224 млн. лв., съобщи адвокат Пламен Луков, който представлява 42-ма акционери на бившата Тракия банк, които претендират за собственост върху част от акциите на ДЗИ Банк. През 2006 г. горнооряховският съд запорира акциите на ДЗИ Банк малко преди да бъде продадена на гръцката Евробанк. Реално запор не може да има, тъй като има неясноти около документите на акционерите, коментираха експерти.

"Гагаузов предпочитал португалците за "Тракия"", пише "Труд"

До 15-20 дни трябва да приключи сделката за магистрала "Тракия", прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Той е докладвал на премиера всички варианти и до десетина дни очаква решение.
Министър Гагаузов заяви, че решение ще взема Министерският съвет, но предпочитаният от него вариант е коригиране на договора с португалците.
Според него ще трябва да се премахнат всички видове гаранции, които под една или друга форма имат характер на държавна гаранция и те да се приемат от концесионера. Категоричен е, че няма да има никакви доплащания на недостига на трафик, тъй като такъв не се очаква, след като се изгради магистралата. Няма да позволим увеличаване цената на магистралата, заяви Гагаузов. Ако тези условия се приемат, търговете за възлагане на поне три от лотовете на автомагистрала "Тракия" могат да започнат още през март.

„С 10-15 на сто поскъпват нивите през 2007 г.", пише „Монитор"

Земеделската земя ще продължи да поскъпва с около 10 до 15% годишно, сочат прогнозите на Министерството на земеделието и горите (МЗГ), прогнозира заместник-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова.
900 хиляди декара частни земеделски земи са сменили собственика си през 2006 г., като половината от тях са купени от инвестиционни фондове. Средната цена на декар достигна 200 лева, което е с около 20% повече спрямо предходната година.
Общият брой на сделките с обработваеми площи през изминалата година достигна 92 хиляди, което е два пъти повече спрямо предходната година, допълни Светла Бъчварова. Най-голям ръст от над 60 процента на цените на земята има в  Северозападна България, допълни тя.
Сделките със земи, които предстои да бъдат вкарани в регулация, са се сключвали на по-ниски цени от 2005 г., като средната пазарна стойност на декар е била около 550 лева. Огромният интерес към покупки на земеделска земя се обяснява с присъединяването на България към Европейския съюз и бъдещите субсидии за обработка на площите.
Около 3 милиона и 800 хиляди декара в момента се обработват от арендатори, съобщиха още от земеделското министерство. През 2006 г. стойността на плащаната рента средно за страната се е повишила с 20% и вече достига 8 до 15 лева на декар в зависимост от района.

„Всеки шофьор със светеща жилетка", отбелязва „Стандарт"

Нови правила за шофьорите въвежда парламентът. 50 лева глоба ще плаща всеки водач, който няма светлоотразителна жилетка в багажника на колата си. Това решиха депутатите вчера, след като приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата. Освен жилетка в багажника всеки седнал зад волана трябва да има и триъгълник, аптечка, пожарогасител, резервни крушки и гума. Същото се отнася и за каруцарите и мотопедистите. Те трябва да носят всичките обезопасителни атрибути като шофьорите. Цената на една светеща жилетка в момента е 7,40 лева. Експерти обаче прогнозират, че тя ще се вдигне след месец, когато законът влезе в сила. Тогава търсенето ще се увеличи десеторно, тъй като у нас в момента има над 3 млн. шофьори.
Двойно скача глобата с фиш, с който се наказват маловажните нарушения на пътя. Досега тя бе 20 лв. В промените е записано, че на всеки платил фиша си на място няма да му бъдат отнемани контролни точки от талона. Без книжка ще остава всеки, който не плати наложената му глоба в едномесечен срок.
По-високи ще бъдат и наказанията за превишена скорост и шофиране в пияно състояние. Зайците зад волана вече ще бъдат глобявани, ако дрегерът отчете алкохол повече от 0,2 промила. Актовете започват от 100 лева. 250 лв. пък ще плаща всеки, който бъде засечен да шофира с 51 км/ч над допустимата скорост. Той ще остава без книжка за 3 месеца.

„100 фирми опасни за вашето здраве", информира „Труд"

Сто фирми са опасни за здравето на българския работник. Бизнесът у нас дължи на хората си 85 млн. лв. за заплати. Над 350 млн. лв. пък са загубите на НОИ от невнесени осигуровки. Работодатели не дават отпуски, заключват наетите по мазета, плащат минимални заплати, другото го крият в плик. Това пише в поредната "Черна книга" на КНСБ за безобразията из предприятията ни. Тя беше представена вчера от Валентин Никифоров, зам.-шеф на синдиката и председател на стачния комитет.
"Творбата", наречена "Сива действителност в индустриалните отношения", е събрала най-тежките случаи на нарушения на трудовото ни законодателство. Тя ще бъде предоставена на главния прокурор Борис Велчев, на шефове на парламентарни групи и комисии. Очаква се около 15 от проверяваните фирми да бъдат дадени на прокуратурата. Синдикатът настоява тези, които не осигуряват добри условия за труд на хората си и газят законите, да нямат достъп до конкурси за обществени поръчки и до средства от европейските фондове.

„Откраднаха пенсиите на четири ямболски села", информира „Монитор"

Пенсиите на четири ямболски села бяха откраднати при въоръжен грабеж във вторник около 10,30 часа сутринта в ямболското село Роза. Инцидентът станал пред очите на пенсионерите, дошли да си вземат парите.
Бронираната кола спряла пред пощата в селото и пощальонката и началничката на пощата отишли да вземат чувалчето с парите.
Шофьорът и охранителят слезли от колата и в този момент ги нападнали двама маскирани. Те ги заплашили с пушка и с пистолет и ги накарали да легнат на земята. Двамата маскирани са задигнали четирите чувала с пари, в които е имало 40 000лв.
Не чух да спира никаква кола, видях само нашият шофьор да политва към земята и висок и едър мъж насочи срещу него пистолет, разказва обърканата пощаджийка. След като видяла маскираните, тя избягала заедно и се скрила в пощата. Секунди по-късно и шофьорът се измъкнал от нападалите и дотичал при нея. На земята останал само охранителят, който чул, че нападателите му бягат, станал и стрелял три пъти след отдалечаващия се автомобил.
Според очевидци колата била със закрити номера с марка "Форд" или "Пежо". Веднага след инцидента от кметството сигнализирали в полицията за грабежа и всички пътища в региона били блокирани, но нападателите не били открити.
От полицията съобщиха, че фирмата превозваща парите, не е спазила необходимите мерки за сигурност. Чувалите, които престъпниците са отмъкнали, не са били в сейфа на колата и затова са били задигнати без никакви проблеми, коментираха униформените.
Установено е също, че охранителят не е минал през задължителните инструкции за превозване на пари, тъй като това му е бил първият работен ден.
Софийската фирма "АСО Пирели", която осъществява инкасовата дейност по договор с "Български пощи", е била проверявана от Охранителна полиция - Ямбол два пъти през миналата година през август и декември и е получила препоръки и предписания.
Работя в пощите от 27 години, но подобно нещо никога не се е случвало, коментира управителят на "Български пощи" в Ямбол Митьо Иванов. Той твърди, че от 3 години имат договор с тази фирма за разнасяне на пенсиите и досега не са имали никакви проблеми.
Полицията издирва двамата нападатели и техния съучастник, който ги е чакал в колата.

„Пускат 1500 затворници в чест на Европейския съюз", съобщава още „Труд"

Между 1300 и 1500 затворници ще излязат на свобода в чест на приемането ни в ЕС, стана ясно от изявление на правосъдния министър Георги Петканов пред журналисти. В министерството е изготвен проект на Закон за амнистия, предстои кабинетът да го одобри и да бъде внесен в НС. В момента в затворите лежат над 11 100 човека, в Плевен и Враца почнаха и гладни стачки с искания за амнистия. 
"Амнистии у нас се правят за светли дати - навремето например за 30 г. от 9 септември 1944 г. Последната амнистия беше през 1990 г. Влизането ни в ЕС е достатъчен повод за подобно нещо", заяви Петканов. 
Проектът предвижда два вида амнистия. Едната освобождава от наказателна отговорност за по-леки престъпления. Става дума за 10 вида деяния с по-ниска степен на обществена опасност, каза пред "Труд" зам.-министър Ана Караиванова. Другият вид амнистия е помилваща - тя освобождава от изтърпяване на остатъка от наказанието. В случая на свобода щели да излязат онези, на които им остава да излежат не повече от 1 г.

„Бивш шеф от ООН пред 50 г. Затвор", съобщава вестник „Труд"

Във вземане на подкупи на стойност 160 000 долара и заговор бе обвинен бившият изпълнителен директор на програмата на ООН за Ирак "Петрол срещу храни" Бенон Севан, предадоха световните агенции.
Той е заплашен от наказание 50 г. затвор.
В същите злоупотреби е уличен и американският бизнесмен Ефраим Надлер - зет на бившия генерален секретар на световната организация Бутрос Гали.
Нюйоркският прокурор Майкъл Гарсия заяви, че са издадени заповеди за ареста и на двамата чрез Интерпол. "Американските власти ще съдействат за задържането и екстрадирането им в САЩ", посочи той.
Севан е гражданин на Кипър и живее там (на острова е в сила закон, забраняващ екстрадицията на негови граждани).
Надлер пък е застрашен от 112 г. затвор.

„Бебета със сифилис се родиха в Габровско", съобщава „Монитор"

Близначета със сифилис са приети по спешност в Габровската болница, след раждането им от болна майка в дряновския стационар. Болестта у бебетата е установена след постъпването им в болницата.
Започнахме адекватна терапия на близначетата, каза началникът на неонатологично отделение д-р Малинова и допълни, че бебетата се нуждаят и от други специални грижи заради по- ниското си тегло.
Взети са всички противоепидемични мерки, както за персонала, така и за околната среда.
Болната майка нямала изследвания при приемането си, съобщиха от болницата. Тя е един от зачестилите случай на родилки, болни от сифилис в Габровско.
За миналата година десет са бебета, родени от такива майки в областната болница.