Парламентът уважи президентското вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това се случи на второ извънредно заседание на парламента днес, което започна след 18 ч. и след като депутатите в икономическата комисия днес също го подкрепиха. Едва 108 депутатите бяха "против" ветото, а 99 бяха "за", като нямаше въздържал се. ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за" промените, а останалите парламентарни групи бяха "против". За да бъде преодоляно ветото на държавния глава, "за" законопроекта трябваше да гласуват 121 народни представители.

Законът бе приет на второ четене на 19 април, като той предвиждаше една втора по-кратки срокове за административно обслужване за инвестиционни проекти с национално или регионално значение. Промените в законопроекта въвеждат ускорени процедури, когато изпълнителната власт трябва да се произнесе за приоритетни инвестиционни проекти. Разпоредбата въвежда кратки срокове и за издаване на становища или при провеждане на консултации по Закона за опазване на околната среда в хода на процедурите по екологичната оценка, или при оценка на въздействието върху околната среда.

Още при приемането му редица екоорганизации, включително и Зелено движение, се обявиха срещу поправките. Недоволството им бе свързано с това, че през закона се правят поправки в други три закона, един от които е този за опазване на околната среда. 

Природозащитници подкрепят силните аргументи на ветото на Радев за инвестициите

Природозащитници подкрепят силните аргументи на ветото на Радев за инвестициите

Според коалиция "За да остане природа в България" ветото е сериозен удар срещу поправките в закона на ГЕРБ и ДПС

Припомняме, че на 29 април Радев върна седем параграфа от Закона за насърчаване на инвестициите и наложи вето върху промените. Законопроектът предвижда и промени в Закона за околната среда.

Върнати за ново обсъждане бяха разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорва се и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения с изтичащ вече изтекъл срок.

Радев оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Тома Белев коментира по-рано днес готвените промени като бе категоричен, че забавянето на големите инвестиции не идва заради процедурите по околната среда. Според него измененията в Закона за околната среда са изключително опасни и особено от разпореждането със собствеността на публичните държавни предприятия. Той обясн, че по този начин на големите инвеститори ще се раздават "големи подаръци" под формата на държавни земи.

Белев също заяви, че ГЕРБ и ДПС имат трайна политика за неглижиране и намаляване на гражданското общество.

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС заглушават влиянието на гражданското общество

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС заглушават влиянието на гражданското общество

Твърденията, че забавянето на големите инвестиции идва заради процедурите по околната среда са "абсолютно неверни"