Парламентът срещу народа, е основната тема на „Монитор"

С 20 "за", 81 "въздържали се" и 22-ма "против" българските депутати отхвърлиха вчера предложението да обсъдят приемането на допълнение към Закона за избор на евродепутати. В него е записано, че изискването за уседналост (постоянен адрес и най-малко двугодишно пребиваване) за кандидати за депутати в Страсбург, не се прилага в случаи, в които те са били насилствено държани извън страната.

На практика приемането на такова допълнение дава възможност подсъдимите медици, които вече 9 години лежат по либийските затвори, да бъдат предложени за евродепутати. Допълнението обаче смути изключително много народните представители. Те дори не се изказаха по него в пленарната зала. Само гласуваха против обсъждането му и на практика го оставиха "на трупчета". Заседанието по този въпрос продължи за около половин час.

Веднага след това голяма част от народните представители излязоха в кулоарите и кафенето на парламента и започнаха да обсъждат въпроса помежду си.

Червената Татяна Дончева обясняваше на висок тон на обградилите я журналисти, че Яне Янев, който е вносител на предложението за допълнение, бил популист и направил това, за да трупа политически дивиденти от него.

Това е от глупава, по-глупава идея, продължи да вика Дончева. Тя не била наясно какво щяло да стане на следващият ден, след избирането на сестрите за евродепутати. Дончева каза още, че никога не била слагала и лентичка, "Не сте сами", понеже не виждала как тя щяла да принуди Кадафи да направи отстъпки.

Дончева нападна и партията на Петър Стоянов, заявявайки, че понеже не можели да вкарат нито един депутат където и да е, също прегърнали тази популистка идея, надявайки се да им донесе политически дивиденти.

На въпрос на "Монитор", дали ще се почувства виновна, ако медиците ни бъдат екзекутирани, понеже не им е бил даден шанса да бъдат избрани за евродепутати, лявата парламентаристка отсече: "Не виждам шанс, ако сестрите ни бъдат избрани за евродепутати. Няма значение, че ще имат имунитет. Кадафи ги държи в затвора и това няма никакво значение", отсече Дончева.

Според жълтият депутат Борислав Ралчев пък въпросът за медиците не е политически, а национален.

"Грижата за съдбата на тези жени е грижа на цялото българско общество. Доколко се е справило с проблема е друг въпрос", отсече Ралчев. Той добави още, че мислел, че когато се използват съответните средства за постигане на една цел, те трябва да бъдат адекватни на материята.

"Когато внасяме закони, трябва да сме адекватни на закона. Тук има едно генерално разминаване между целта, която се преследва и средството, с което тя се търси", заключи Ралчев.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан пък директно заяви, че неговата партия няма да подкрепи допълнението на закона.

"Подготовката на евровота е в доста напреднала фаза. Този процес е подчинен на точен график и всякаква идея оттук нататък да се приемат изменения в закона може да постави под съмнение срочното провеждане на този вот", обясни Местан пред "Монитор". Той допълни, че с колегите си виждали в допълнението повече популизъм отколкото реализъм.

Анастасия Мозер също се обяви против допълнението. Нейното виждане пък е, че сестрите не били подготвени за работата в Европарламента.

От ДСБ засега мълчат. Чакали кабинета на Станишев да прецени дали изборът на медиците в Европарламента щял да е полезен и тогава щели да излязат с позиция, каза за "Монитор" Асен Агов.

"Атака" също пази мълчание по въпроса. На питането на "Монитор" каква е позицията им, лидерът Волен Сидеров каза, че бил прекалено угрижен от това, че ще ходи в затвора, за да се запознае с темата.

Приготвил съм си чорапите и бельото в куфар и се подготвям за живот зад решетките, каза Сидеров. Негови колеги признаха, че в парламентарната им група изобщо не е обсъждано евентуално приемане на допълнението в закона.

Любен Дилов-син е подкрепил проекта за изменение на закона за избор на евродепутати. Той обаче посочи и алтернатива - президентът да назначи медиците ни за дипломати, което ще им даде имунитет и Кадафи трябвало да се съобрази с него, понеже Либия е страна по Виенската конвенция. Тя е подписала, че не може да арестува, задържа и предявява обвинения срещу дипломати.

Само един депутат от управляващото мнозинство е подкрепил обсъждане на предложеното допълнение в закона, сочи справка от гласуването. Това е Анелия Атанасова от НДСВ. Другите гласове "за" дойдоха от ОДС - 4, БНС - 4, Атака - 4 и седем независими народни представители.

Наред с говоренето вчерашното гласуване на депутатите на практика изхвърля варианта за обсъждане на поправката в Закона за избор на евродепутати за цялата им работна седмица. Единственият вариант да се занимаят с този въпрос е парламентарният шеф Георги Пирински да го внесе като извънредна точка в дневния им ред. Това обаче е почти изключен.

 

Бърза помощ идва с "Порше", съобщава „Стандарт"

Бърза помощ вече ще идва с "Порше Кайен". Луксозните джипове ще возят болни от села и паланки, където обикновена кола не може да стигне.

Ще получим 32 високопроходими джипа "Порше Кайен" до края на май, изненадващо съобщи здравният министър проф. Радослав Гайдарски във Велико Търново. Скъпите коли, оборудвани като линейки, са купени със заем на Световната банка. Те ще бъдат дадени на спешните центрове в труднодостъпни райони.

В момента такъв джип върви около 250 000 долара. Купихме ги след търг по Закона за обществените поръчки, обясниха от министерството. "Порше Кайен" е предпочетен, защото бил на най-ниска цена. Производителите правят големи отстъпки, когато се купуват повече коли наведнъж.

Общо 150 нови линейки е поръчало ведомството на Гайдарски. Освен "Порше", се чакат коли "Форд", "Пежо" и "Фолксваген".

По време на посещението си в старата столица здравният министър се закани да спре далаверата на лекарите, които скубят с безумни цени летовниците по Черноморието.

До края на месеца в Държавен вестник ще излезе и новата наредба, която определя как ще работят медиците по нашето Черноморие, каза още министърът.

Затвор за пияни шофьори, е основната тема за „Новинар"

Затвор за шофьор, хванат с над 1,5 промила алкохол, ще предложи като промяна в закона Румен Петков. При рецидив наказанието да се увеличи двойно. Вътрешният министър участва в дискусия за промени в закона за движение по пътищата.

За шофиране в нетрезво състояние само миналата година са засечени над 15 000 водачи, 12 296 от тях са имали над 1.2 промила алкохол в кръвта.

Да се въведат психологически тестове за водачите с отнета шофьорска книжка заради употреба на алкохол пък предложи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Днес комисията по транспорта и съобщенията към Народното събрание ще обсъжда новите идеи. Мутафчиев предлага още резултатите от психотестовете да се използват и при кандидатстване за работа. Тези тестове трябвало да се правят, ако водачът бъде хванат да шофира пиян с концентрация на алкохол от 0.5 до 1.2 промила. С въпросите в теста се улавя дали водачът е предразположен към агресия, която е една от основните причини за катастрофите по пътищата.

Според транспортния министър санкцията за тези, които карат пияни и застрашават живота на себе си и на другите, трябва да бъде по-тежка от предлаганата глоба от 200 до 500 лв. Мутафчиев не изключва и поправка, която да отнема колата на шофьор, който предизвика тежка катастрофа.

Преди дни шефът на парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев предложи да се отнема до края на живота книжката на водач, хванат няколко пъти да кара пиян.

Още през 2002 г. от КАТ искаха отнетите шофьорски книжки да бъдат връщани, след като се минат психотестове. Тогава идеята не беше приета.

 

Петър Мутафчиев: Психотестове за пияни шофьори, предлага „Дума"

Да бъдат въведени психологически тестове за водачите с отнета шофьорска книжка заради употреба на алкохол, предложи вчера министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на дискусия за промените в Закона за движение по пътищата. Идеята предвижда резултатите от тези психотестове да бъдат използвани при кандидатстването за работа.

Психологът Христо Монов пък предложи през подобни тестове да минават всички кандидат-шофьори. Водачите с вече доказано рисково поведение на пътя пък да минават специален тренировъчен курс за овладяването му, иска още психологът.

Наоми Кембъл например мина такъв курс от 60 часа преди да положи обществено-полезен труд и резултатите вече са налице - тя се е поправила, допълни Монов. Той настоя още водачите от масовия градски транспорт и колегите им от таксиметровите превози да имат поне основно образование. Нужен е подобен образователен ценз, защото някои са направо неграмотни, посочи той.

Министър Мутафчиев призова и за по-високи санкции от предвидените в Закона за движение по пътищата - включително затвор. Законът е и превантивна мярка, с която трябва да убедим гражданите, че не бива да се стига до подобни предложения, допълни министърът на транспорта.

Междувременно пътни полицаи задържаха в Добрич шофьор на такси с 3,50 промила алкохол в кръвта. Водачът (41 г.) е арестуван за 24 часа. Инцидентът станал късно във вторник вечерта. Пътнотранспортното произшествие възникнало между таксиметровата кола, марка "Дачия", и лек автомобил "Рено", управляван от 20-годишен. И двете коли са с повреди.

 

Екоминистърът обърка сметките на хиляди фирми, е основната тема за „Дневник"

 

Пореден управленски ход на екоминистъра Джевдет Чакъров изправи на нокти поне 10 хил. дружества. Два дни преди да изтече срокът за подаване на годишните финансови отчети, фирмите, които членуват в организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, не знаят дали платената от тях за 2006 г. такса ще бъде призната за разход. Те са в неведение и дали няма да им се наложи да плащат допълнителни екотакси за миналата година, което значително би променило финансовите им резултати. Това от своя страна води до пълно объркване за данъците, които трябва да плащат.

 

Причината за поредното главоболие на бизнеса с министър Чакъров е, че по закон до 10 март той трябваше да издаде заповед, с която да одобри или да отхвърли отчетите на петте организации, оползотворяващи опаковките, както и на фирмите, които сами се грижат за отпадъчния си амбалаж. До края на работния ден в сряда обаче тези заповеди все още липсваха. Въпросът кога министърът смята да ги подпише не беше удостоен с внимание от ековедомството. Крайният срок за подаването на отчетите е 31 март.

 

Ако всички отчети на организациите бъдат одобрени, проблем не би имало. Ако обаче министърът сметне, че някоя от организациите не е изпълнила целите за 2006 г., това означава, че като наказание всичките й членове ще трябва да внесат в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към собственото му министерство т.нар. продуктова такса за опаковките, които са пуснали на пазара през миналата година. Държавната такса обаче е няколко пъти по-висока от тарифата на оползотворяващите дружества и тя би увеличила разходите на компаниите значително.

 

Липсата на заповед засяга и вносителите на автомобили, които плащат такси за събирането, разкомплектоването и оползотворяването на бракувани коли в двете лицензирани за това организации - "Автоекобул" и "Екобулкар". За 2005 г. първото дружество беше декларирало близо 1000 членуващи в него фирми, а още около 9 хил. частни лица бяха предпочели да платят таксата за колата си на него вместо на държавата.

 

"Практическото значение на тази заповед не се измерва само с осведомеността на дружествата за дължимите от тях суми, но и подаването на годишните финансови отчети", коментираха адвокати, които пожелаха имената им да останат скрити, за да предпазят дружествата, които са им клиенти и които зависят подписа на министъра. Един от тях каза, че няколко пъти се е обръщал към ведомството по този въпрос без резултат.

 

Изпълнителният директор на "Девин" Цветан Лъжански обясни, че таксата за оползотворяване на опаковките в техния случай е между 3 и 5% от приходите на компанията. Това е така, защото плащат на "Екопак България". Ако трябваше да плащаме държавната продуктова, разходът щеше да е много по-голям, каза Лъжански, като допълни, че при някои по-малки фирми разликата би довела и до фалит. Той е и директор на самата оползотворяваща организация, тъй като "Девин" е една от компаниите учредителки и има дялово участие в нея. Лъжански поясни, че срокът 10 март не е случаен и когато е изготвяно законодателството, бизнесът е настоявал да има достатъчно време, за да отрази решенията на екоминистъра в отчетите си.

 

Той не пожела да коментира забавянето на заповедта, но посочи, че няма притеснения, защото неговата организация е преизпълнила целите си и се надява, че забавянето е технологично. От други оползотворяващи дружества казаха, че фирмите, които членуват при тях, непрекъснато се обаждат и питат какво става. Те също отказаха да коментират каква може да е причината да се бави заповедта на министъра.

 

Счетоводители обясниха, че липсата на потвърждение за направените от фирмите разходи за оползотворяване на опаковките създава неудобства, но те все пак могат да подадат отчетите си. Ако се наложи да се отразят промени със стара дата, следващи от заповедта на министъра, това може да стане чрез корекция на т.нар. грешка от преходен период. Другият вариант е компаниите да начислят т.нар. провизии, т.е. да отчетат разход, който обаче не се признава за данъчни цели, като така увеличават задълженията си. Отчитането на провизии се прави, когато фирмите имат задължения, но не знаят нито в какъв размер са, нито кога ще трябва да ги плащат.

 

Всички колективни оползотворяващи организации предадоха годишните отчети до 15 февруари, както изисква законът. По техните данни са преизпълнили целите, които договориха с екоминистерството в средата на миналата година. Дали това е така трябваше да прецени комисия във ведомството на Чакъров. По неофициална информация тя вече е приключила работата си.

 

Липсата на сигнал от министъра изнервя бизнеса заради спомена от миналата година, когато той призна отчета само на една от петте организации за опаковките. Тогава Чакъров нареди около 3 хил. фирми да внесат продуктова такса в ПУДООС, а общата сума възлизаше на около 150 млн. лв. В резултат стотици компании блокираха Върховния административен съд с жалби срещу заповедта. Други се оплакваха, че ако платят високата държавна такса, ще фалират. След около 3 месеца тежки преговори, в които се разбра, че проблемите се дължат главно на дупки в законодателството, петте организации подписаха меморандум с екоминистерството, в който беше определено какво точно трябва да вършат. Чакъров опрости на фирмите наказателната такса, а те оттеглиха жалбите си.

Планът за разпределението на квотите парникови газове за периода 2008 - 2012 г. ще гледа в четвтртък правителството. Документът трябваше да бъде представен на Европейската комисия още в края на миналата година, но заради спорове между бизнеса, екоминистерството и министерството на икономиката приемането му от кабинета се забави. Очаква се правителството да увеличи общата квота, която се полага на компаниите, каза Стефан Дишовски от отдел "Политика по изменение на климата" към ековедомството. Целта е да се избегне рискът предприятия от някои сектори да бъдат длъжни да купуват квоти, за да могат да произвеждат. По думите му квотата за бизнеса може да се увеличи средно с около 1 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид годишно. В сегашния вариант на плана за бизнеса са отредени около 65 млн. тона годишно. Окончателното количество зависи от решението на министрите.

 

Аграрното министерство харизва скандално и земи, е основната тема за „Сега"

Земеделското министерство заменя земеделски земи с частни собственици по същата скандална схема, както с държавните гори. Това става ясно от справката за сделките, появила се тихомълком на интернет страницата на министерството. Доскоро земеделският министър Нихат Кабил отказваше информация за замените на земи.

 

Над 330 000 дка държавни ниви са дадени на частници от 1998 г. до края 2006 г. Общо 4055-те сделки са направени по процедура от Закона за земеделските земи, която цели уедряване на парцелите за ефективното им обработване. Всеки бартер е подписан от съответния аграрен министър. Някои от сделките пораждат въпроси как и защо е пренебрегнат държавният интерес. При тях частникът предлага на държавата ниви с ниско качество, а получава земи на добро място, но оценени евтино.

Най-много сделки - 1110, за най-много декари - 68 637, министерството е направило през 2001 г. Тогава министри са били Венцислав Върбанов в кабинета на Иван Костов и Мехмед Дикме в правителството на Симеон Сакскобургготски. 2000 и 2005 г. са също силни откъм замени - държавата се е разделила с по 55 000 дка, но броят на сделките е по-малък. През 2000 г. министър е Върбанов, а през 2005 г. е Нихат Кабил в две правителства - на Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Сред най-активните в замените е зам.-шефът на ДПС в Разград Хамза Чакър. Първите сделки са през 2001 г., следват още две през 2002 г., а последната е от 2005 г. Бизнесменът придобива общо 5679 дка в Кубрат. Фирмата му ЕТ "Асотекс-Хамза Чакър" отглежда зеленчуци. Чакър нашумя покрай скандала с шефа на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Фондът наел от Чакър офис за разплащателна агенция в Разград и му предплатил наема за 7 години напред. Друмев бе отстранен от поста си заради неизгодното наемане на офиси в Разград и в Пловдив, ощетили държавата с над 1 млн. лв.

Прочулият се с 2800 дка заменени гори бизнесмен Кирил Асенов фигурира и в този списък. Той е получил и 2100 дка ниви в Смолянско.

Миналата година "Спортно-туристически център Перелик" АД, в който бизнесменът има 49%, получава 1965 дка, срещу които дава 27 ниви с почти същата площ. 51% в дружеството държи кипърската офшорка "БК Проджект". Вчера Асенов не можа да се сети дали и земеделските земи е получил като инвеститор първи клас - по този начин той се сдоби с горите. В тази връзка министър Румен Овчаров коментира преди време, че сертификатът за инвеститор не дава право за заменяне на имоти с държавата и от това би трябвало да се поинтересува прокуратурата.

 

 

През юли 2005 г. Асенов чрез фирмата си "Уинтер спорт" получил първите 158 дка държавни земи край Смолян, оценени на 13 667 лв., а в замяна е предоставил 150 дка край Генерал Тошево, оценени на 97 500 лв. По закон, ако замяната е неравностойна, доплаща само частникът. Държавата не дава пари в брой дори и да получи формално по-скъпа земя.

Миналата седмица "Сега" разкри, че Асенов е бил едновременно дарител на президентската кампания на Георги Първанов и Неделчо Беронов. Фирма, свързана с него, е финансирала и двамата с по 30 000 лева.

Пример за това, как земя край морето е оценена по-евтино от ниви по чукарите, е сделка от 2004 г. с "Клиф голф холидей клуб". Фирмата получава от държавата 963.253 дка в Балчик срещу близо 493 дка разпокъсани ниви в Северозападна България - Димово, Брегово, Видин, Ружинци, Макреш. Според държавните оценители земята в Димово излиза с 1000 лв. по-скъпа от тази в курортния Балчик. Частната земя е оценена на 288 089 лева. Според ДАКСИ фирмата е от сектор "Хотели", а собственици са Георги Чуклев, Николай Калоянов, Тихомир Трендафилов и "Балканстрой", известни с мащабното си строителство в Банско.

Сред новите собственици на апетитни държавни ниви има и офшорки като "Юниленд", дъщерна на "Ханап инвестмънт енд" и " Файнанс" от Вирджинските острови, която срещу 11 разпокъсани парчета с обща площ 1135 дка, предимно в Западна България, получава 1358.8 дка в Долен чифлик, Варненско.

"Юниленд" е взела и 99 дка в Родопите срещу 5 имота в Криводол, Берковица, Кула, Ново село и Монтана с обща площ 80 дка. Декар разпокъсана частна земя е оценен на 29 000 лв., а в Родопите - на 10 842 лв.

Държавата се е разделила с много земи близо до Боровец. През 2004 г. "Развитие 2004" се сдобива с 440 дка в Самоков, оценени на 175 812 лева, а държавата - с 11 отделни парчета предимно до западната граница, оценени на 177 018 лв.

Миналата година депутати и екоорганизации се противопоставиха на заменките. Евдокия Манева от ДСБ порица бартерната размяна и заяви, че противоречи на пазарната логика. Тя неведнъж дава за пример Австрия, където замени не се осъществяват, а земята от държавния фонд само се продава. Некачествените австрийски гори също се предлагат само на търг.

 

НА СВЕТЛО

Още през октомври 2006 г. в. "Сега" поиска със серия писма справка за замените на земи по Закона за достъп до обществена информация. Министерството на Нихат Кабил дълго държа в тайна договорите, като използва целия си юридически арсенал, за да протака. Преди няколко дни министерството пусна тихомълком информацията на сайта си. Данните показват, че под прикритието на полезното окрупняване са направени доста замени "кон за кокошка" и частници са придобили евтино апетитни декари, най-често край морски и планински курорти.

 

КАК СЕ ПРАВЯТ ЗАМЕНИ?

Когато фирма или гражданин реши да замени имот, изпраща молба до общината, в която желае да получи земя. Тя я препраща към дирекция "Поземлени отношения" на земеделското министерство. Процедурата стартира с подпис на земеделския министър.

След това лицензирани оценители, наети от частника, оценяват нивите. Документите за замяната отиват отново в аграрното ведомство, където на колегиум експерти разглеждат "целесъобразността и законността на замяната". След тяхното одобрение министърът подписва втори път. Няма забрана за промяна на предназначението на заменените земи.

 

Вальо Топлото като Ал Капоне, следи темата „Стандарт"

Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров стана като Ал Капоне. Подобно на легендарния бос на мафията Вальо Топлото остава в ареста за укриване на данъци. Обвинението срещу него за пране на пари не е снето, но поне засега няма нови доказателства. Софийският апелативен съд вчера не уважи молбата му да бъде пуснат на свобода именно защото не е плащал налозите си. "За времето, за което съм разследван, съм дал 320 хил. лв. данъци, купил съм си един апартамент за 100 хил. лв., имам документи за всичко", каза Димитров. "Тази сума я чувам за първи път", коментира обаче прокурор Божидар Джамбазов. Според него са платени само 50 хил. лв. данъци върху заплатата на Димитров в "Топлофикация". Няма данни той е да е подавал декларации като собственик на фирмата си "Промарк".

Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров вече се прочу с изискания си вкус към скъпи вещи и перлени вани. Сега той е на път да се измъкне и от обвинението за пране на пари. Софийският апелативен съд го остави в ареста не за друго, а за укриване на данъци. Подобно на мафиотския бос Ал Капоне

10 чужди фирми дали парите си на Вальо Топлото, за да ги управлява. Такава версия разказа Димитров за близо 10-те млн. лв., които разследващите намериха в сейфовете и личните му сметки. "Още миналата година обясних откъде са парите", каза Димитров. Тогава срещу него бе повдигнато обвинение в пране на пари.

Става дума за съвсем нормален бизнес, твърди Димитров. Според него шефовете на чуждите фирми вече били дали обяснения, които напълно съвпадали с неговите. Те обаче са в чужбина. Прокурор Джамбазов обаче заяви, че част от лицата и фирмите, превеждали пари по банковите сметки на Димитров, са имали бизнес отношения с "Топлофикация". Има документ, че част от парите са давани като комисиони на Димитров. Притеснително е и когато една фирма превежда пари по лична сметка. А всички пари в сметки на Димитров са вземани от него като частно лице или представител на "Промарк", подчерта прокурорът.

"Те са ми дадени не за да ги съхранявам, а за да ги управлявам, защото от това разбирам", каза още Димитров. Според него не ставало въпрос за присвояване на средства от "Топлофикация". Нито един съдебен състав не приема това, твърди той. Божидар Джамбазов обаче продължава да твърди, че бившият шеф на "Топлофикация" е прал пари. Обвинителят е категоричен, че има доказателства по делото, които посочват, че Валентин Димитров е взел подкупи и е присвоил средства.

"Докато съм в ареста, "Топлофикация" бе скъсана от проверки", каза Димитров. Писмото на Топлото, в което има инициали Р. Овч., било с цел да накара хората, които знаят за какво става въпрос, да излязат и да кажат. "Аз съм в ареста, близките ми са следени и заплашвани и затова не мога да говоря", допълни Топлото. "Отношенията ми с Овчаров бяха съвсем колегиални." Запознали са се през 1999 г., когато Овчаров бил кандидат-кмет и посетил дружеството, разказа бившият шеф на парното. Топлото очаквал Овчаров да го защити, като каже публично, че когато той поел парното през 1996 г., то било на загуба 90 млн. лв., а през 2004-2005 г. излязло на печалба от 22 млн. лв.

Според разследващи причина да не е внесен още обвинителен акт, е фактът, че има много следствени поръчки от други страни, които не могат да се изпълнят бързо.

Част от собствениците на фирми не казват защо са дали парите на Димитров. Други фирми пък се намирали в офшорни зони, обясни протакането на делото прокурор Джамбазов. Той заяви още, че разполага с договор за заем, за който има опасения, че е фалшив.

 

 

Вальо Топлото въртял пари на 10 чужди фирми, пише „Новинар"

Написах писмото от ареста, за да насоча разследващите органи към хора, които знаят за какво става дума в столичната "Топлофикация". Това обяви бившият й шеф Валентин Димитров преди заседанието на Софийския апелативен съд по мярката му за неотклонение вчера.

Магистратите оставиха Димитров в ареста заради възможността да повлияе на свидетели или на разследването. На предишното заседание на Софийски градски съд стана ясно, че обвинението за пране на пари отпада, тъй като няма достатъчно доказателства.

Писмото, което Димитров написа от ареста, излезе наяве в края на миналата година. Той обясни вчера, че всъщност, когато започнал работа, дружеството е било с 99 млн. лв. дефицит и 22 млн. лв. транспортни загуби.

Парите на Димитров, открити в различни сметки у нас и в чужбина, които бяха на обща стойност 6 млн. евро, всъщност му били предоставени от 10 чужди фирми. Аз можех да ги управлявам, защото съм добър мениджър, заяви още Димитров. По-късно адвокатът му Лъчезар Таков съобщи, че нито един от собствениците на тези фирми не е бил разпитан по делото.

Сега единственото обвинение срещу Димитров остава за укриване на данъци. За времето, през което той е управлявал парите на 10-те чужди фирми, Димитров платил 320 000 лв. данъци. Според него в материалите по делото нямало нито една дума, че парите са незаконни. Защитата му има право след три месеца отново за обжалва задържането му под стража. Ако вината му бъде доказана в съда, го грозят до 3 г. затвор. Два часа след края на заседанието на съда наблюдаващият делото прокурор Божидар Джамбазов обяви, че Димитров е "изпрал" парите от "Топлофикация" и по делото има доказателства, които го уличават във вземане на подкупи и присвояване на пари.

 

Проверката на строежите в Банско: Без големи ексцесии, акцентира „Дневник"

Забрана за ползване на два ваканционни комплекса и спиране на строителството на един. Това са първоначалните данни за резултатите от първата фаза на проверката за законността на строежите в Банско, която приключва в петък, съобщи Иван Симидчиев, началник на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). Обобщените изводи от началния етап ще са готови след седмица. Очакват се на Разпети петък, както датира събитието служител на ведомството. Докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, която разпореди проверката. Данните ще бъдат предоставени и на местната власт, която е издала над 400-те разрешителни за строеж в периода 2004 - 2006 г. Цялата проверка трябва да приключи до края на юни. Ако времето не стигне, може да продължи и през есента.

 

На фона на размаха на строителството в зимния курорт констатираните от пръв поглед нарушения изглеждат смешно малко. "Няма големи ексцесии като нарушения, защото периодично проверяваме общината", коментира инж. Симидчиев. По думите му двата комплекса, всеки от които е с разгъната застроена площ над 5000 кв.м, са спрени за ползване, защото т.нар. акт 16 не е издаден от компетентния орган. В случая разрешението е получено от общински чиновник, който не е имал право на това, защото строежите са от по-висока категория и въвеждането в експлоатация на подобни обекти става от ДНСК. Според местни жители апартаментите в тези обекти са собственост предимно на чужденци, които най-вероятно ще бъдат неприятно изненадани. По време на проверката в комплексите е имало туристи и дори се е наложило те да бъдат извадени оттам, твърдят проверяващи. Някои обекти са временно спрени, защото в момента на инспекцията заварените на строителната площадка не са могли да покажат всички документи. Кметът на Банско Александър Краваров не знаеше за спрените строежи и очакваше да получи констативните актове.

 

Гражданските организации не вярват в ефикасността на акцията. Иван Сирилещов, който е представител на инициативния комитет за борба с корупцията и организираната престъпност в Банско, нарече проверката "измислена" и "протоколна". Според него представител на общинската администрация, която е издавала разрешителните за строеж, развеждал из града двама инспектори. Сирилещов се съмнява дали проверката не е поръчка на БСП, която е най-силната политическа сила в района, но загуби предишните местни избори.

 

От ДНСК отрекоха тези твърдения. Според дирекцията три екипа от по пет души са работили през първата фаза. Единият е проверявал документите в техническата служба на общината, а другите са обикаляли посочените им от прокуратурата места, за да видят с очите си как стоят нещата - дали параметрите в издадените разрешения съответстват на построеното.

 

Хората от Банско настояват да се направи публичен регистър на общинските и държавните имоти на територията на общината, който да отразява всички сделки от 1994 г., каза Иван Сирилещов. Според него в града действа схема, при която много имоти, някои от тях общински, са се оказали в ръцете на хора, които строят хотели, а истинските собственици не могат да получат земите си. Така са заграбени имоти за милиони евро, а никъде не могат да се видят реални сделки, твърди Сирилищов. Затова публичният регистър трябва да съдържа извършителите на всяка сделка и нейните параметри, каза той. В интервю за в. "24 часа" шефът на отдел във Върховната административна прокуратура Цони Цонев признава, че е бил впечатлен от сигнал на жена, която отишла в Банско да си види наследствения имот и открила, че върху него се строи огромен хотел. Жената започнала да се оплаква пред инстанциите. Тогава се появили собствениците на хотела и тръгнали да я убеждават да си продаде мястото на посочена от тях цена. Направо й казали, че ако заведе дела, ще ги загуби, защото те са силни и мощни. Подобен случай имаше и в столичния квартал Бояна.