Поредната маневра на руската компания "Атомстройекспорт" по проекта АЕЦ „Белене" е сред значимите теми на вестниците в сряда.

В. „Дневник" цитира публикация в руския вестник "Независимая газета", според която Русия за пореден път може да заяви намерение да се откаже от проекта.

„В статия със заглавие "Москва и София се бият за мирния атом" изданието припомня внесения от Русия иск в парижкия арбитраж срещу НЕК и заплахата на българската компания, че ще внесе контраиск, ако дружеството не оттегли първия. Новият срок, който "Атомстройекспорт" си е поставила за излизане от проекта, е ноември, ако дотогава няма развитие на преговорите между двете страни." - пише „Дневник"

Всекидневникът припомня, че за последен път Русия заплашваше с отказ от „Белене" през февруари тази година.

В „24" часа цитира същата публикация на "Независимая газета":

„Москва и София разговарят днес с езика на съдебни искове и ултиматуми. Миналата седмица "Атомстройекспорт" внесе в арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж иск срещу българската Национална електрическа компания (НЕК) за 58 милиона евро за извършени дейности по изграждането на атомната централа. Руската компания не изключва да подаде нови искове в международни съдилища, тъй като България не изпълнява поетите договорни ангажименти по строителството на АЕЦ "Белене", се отбелязва в публикацията на вестника."

„Източникът от руския атомен отрасъл заявил, че приказките на българските партньори за някакъв предстоящ техен иск срещу руската компания са блъф." - допълва в. „24 часа".

Сред най-отразяваните теми е ситуацията с „Лукойл".

„Директорът на бургаската митница е уведомил лично изпълнителния директор на "Лукойл Нефтохим" Сергей Андронов, че рафинерията може да възобнови работа, както това е било преди да им се отнеме лицензът.

Веднага след като на компанията официално е заявено, че може да заработи, на терминала за обслужване на танкери са започнали да пристигат за разтоварване плавателни съдове със суров петрол, както и празни танкери, които да се зареждат с нефтопродукти." - пише в. „24 часа".

„След отнемане на лиценза нефтопреработващите инсталации на рафинерията са останали в режим "на подгрев", което означава, че само за 8 часа след издаване на разрешение те могат да заработят при пълния си капацитет.

Компанията може да поднови работа, тъй като Софийският административен съд отмени предварителното изпълнение на решението за отнемане на лиценза, което издаде директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов." - се казва още в публикацията

В. „Труд" цитира коментар по случая на Ваньо Танов:
"В края на краищата решенията на съда трябва да се изпълняват, защото всички говорим за правова държава. Е, щом сме правова държава, харесва ли ви или не ви харесва, трябва да изпълняваме решенията на съда. И в същото време, ако не сме доволни, да обжалваме на по-горната инстанция. Това е правовата държава."

„Казусът "Лукойл" раздели юристите дали рафинерията трябва да започне работа веднага след като САС отмени заповедта на агенция "Митници" за спиране на производството в рафинерията. Въпросът е, че от митниците обявиха, че ще обжалват в 7-дневен срок решението на по-нискостоящия съд пред Върховния административен съд (ВАС). При това положение рафинерията не може да заработи, защото актът не е окончателен, бе преобладаващото мнение на юристите..." - коментира „Труд".

В „Сега" допълва темата за "Лукойл" с руски ракурс:

„Най-голямата частна руска петролна компания "Лукойл" призна, че е установила необосновано високи цени на горивата и възнамерява да отстрани нарушенията, заяви заместник-ръководителят на Федералната антимонополна служба на Русия Анатолий Голомолзин, цитиран от РИА "Новости". Той съобщи, че вече е насрочено разглеждането на делото на "Лукойл", пише всекидневникът.

Европейската тематика също намира масто на страниците на вестниците в сряда.

В. „Дневник" информира, че България ще може да разчита на около 16.5 млрд. лева от структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз за следващия програмен период 2014 - 2020 г., като се позовава на  министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

„За сравнение, в периода 2007 - 2013 г. България има на разположение 13 млрд. лева, като от тях са договорени 6.2 млрд. лева, а са изплатени 1.76 млрд. лева, по данни на информационната система за управление на еврофондовете ИСУН." - де казва в статията.

В. „Сега" също цитира министър Дончев:

„Категоричен приоритет за България през следващия програмен период е обвързването на инфраструктурни със социални мерки, които се финансират от няколко фонда, каза министър Дончев. Той даде за пример сегашната схема за извеждане на децата без родители от сиропиталищата. Тя се финанасира едновременно от три фонда - европейски регионален, европейски социален и земеделския."

От своя страна в. „Стандарт" пише и за пропусната  възможност за европейско финансиране.

„България остана извън план "Маршал" на ЕС за подпомагане на икономиките в криза и се размина с възможността за привличане на допълнителни евросредства. Европейският план предвижда Брюксел да увеличи финансовия си дял в съвместните проекти с най-закъсалите държави членки, но страната ни не фигурира сред тях.

Това стана ясно от предложение на Европейската комисия, което председателят й Жозе Мануел Барозу определи като един вид план "Маршал" за икономическо възстановяване, предаде ДПА. От намаляването на националното съфинансиране ще могат да се възползват Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария, чиято финансова стабилност буди опасения на световните пазари." - се казва в статията.

Всекидневникът продължава европейската тематика с публикация за преместване на еврочиновници от столицата в други градове.

„Половината от чиновниците, които работят с европари, след 2013 г. ще трябва да бъдат в провинцията. Причината е, че в 6-те региона за планиране ще бъдат междинните звена по усвояване на средствата от Брюксел. Това обясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев." Се казва в материал, озаглавен „Местят чиновници на село".

„В София ще остане само централният Управляващ орган, който ще замени досегашните в ресорните министерства. Той ще контролира всички оперативни програми. Най-вероятно ще бъде държавна агенция, подчинена пряко на премиера." - допълва „Стандарт".

„Поне 950 служители на еврозвената по оперативните програми ще сменят работното си място в София с провинцията, но срещу сериозни бонуси." - пише по същата тема в. „Сега".

„Служителите ще бъдат командировани във вътрешността на страната, а това означава, че доходите им драстично ще скочат, защото за всеки ден престой ще получават по 20 лева командировъчни. Това прави около 500 лв. върху заплатите им. Отделно те получават двойни заплати заради това, че работят с еврофондове и имат право на бонуси, ако отлично са си свършили работата. Удвояването на заплатата се покрива с пари от ЕС. Не е ясно дали командировъчните няма да паднат като тежест върху държавния бюджет

В еврозвената работят около 2000 души, а заплатите варират от 700 лв. за младши експерт до 3000 лв. за държавните служители." - информира всекидневникът.