"Камера заснела убиеца на шофьора в Люлин", съобщава вестник "Монитор"

Камера на банка е заснела убиеца Георги Пейков как слиза и после отново се качва в колата на убития шофьор Емил Емилов. Това съобщиха източници от разследващите органи пред "Монитор" вчера.

Разследващите се натъкнали на устройството за видеонаблюдение в "Люлин-6", докато проследявали последния маршрут на таксито. Оказало се, че Емилов е спирал няколко пъти в "Люлин", след като е тръгнал от църквата "Св. Неделя" в центъра на града. Първата спирка на шофьора е била в непосредствена близост до блока, в който живее.

По непотвърдена информация Пейков и Емилов са били съседи и е много вероятно да са се познавали. Роднините на убития шофьор обаче обясниха, че ако мъжът живее в техния квартал, то със сигурност е отскоро и те не го познават.
Емилов е паркирал до блок 811 в "Люлин", което е само на 50 метра от дома му в блок 812.
Според сина му Христо и дъщеря му Янислава обаче Емилов не се е прибирал до апартамента си.

Минута по-късно таксито продължило в посока "Люлин-6", където спряло за 4 минути до пазара. Според разследващите убиецът е слязъл от колата, за да си купи цигари. В този момент камера на банка, намираща се на отсрещния ъгъл е заснела автомобила на Емилов. След като си взел цигари, Пейков отново се върнал в колата и продължили към блок 538 в същия квартал. После колата отново спряла за малко по неизвестни засега причини, след което шофьорът потеглил към последната си спирка - кофите за смет край блок 638 в "Люлин". Именно там бе открит трупа му.

Градският прокурор Николай Кокинов отказа да съобщи какви са причините за многократното спиране на таксито, в което се е возел убиецът. Прокуратурата изяснява също защо ако Пейков не е имал пари за сметката и е искал да избяга, не го е направил когато е слязъл за цигари. Кокинов отсече, че е рано за изнасяне на подобни данни, защото днес съдът ще решава дали да остави Пейков в ареста.
Кокинов не потвърди, но и не отрече, че убиецът е бил заловен от полицията благодарение на въпросния видеозапис.

Все още не е ясно и защо курсът на таксито от центъра до блок 638 е продължил близо час и половина.
Според информацията, която изнесе МВР в петък вечерта убиецът е нападнал Емилов, защото не имал пари да си плати сметката на таксито, която е била около 15 лева. Пред разследващите Пейков обяснил, че се е опитал да избяга от колата, но Емилов го хванал за ръката в момента, в който отварял вратата. Тогава 28-годишният мъж се обърнал и намушкал в гърлото таксиджията, с нож, който носел в себе си. След това избягал от колата, без да пипне парите от оборота на таксито и двата мобилни телефона на Емилов.
Според разследващите Пейков е пушил марихуана преди време, но не е бил неадекватен или в абстиненция, когато са го заловили.

"Три пъти спирал за пари, преди да убие", информира "Труд"

Съвестта не ми позволяваше да оставя таксиджията да чака пред блока. Това заявил пред разследващите Георги Пейков, задържан за убийството на шофьора Емил Емилов. Малко преди да забие нож във врата му, Георги се прибрал у дома, за да иска пари от майка си за сметката, но тя спяла. После слязъл пред блока и се качил в колата. Спирали още два пъти за помощ на адреси на приятели на Георги, но той не намерил никого. Малко по-късно клиентът се опитал да слезе в движение от колата, но Емилов го хванал за ръката. Последвали реплики, след които шофьорът получил удар с нож. Георги обяснил пред дознателите, че не е искал да убива, а само да се отскубне от таксиджията и да избяга.

"Запалиха дома на убиеца", информира "Стандарт"

Отмъстители запалиха дома на Георги Пейков само няколко часа след като разбраха, че той е убил таксиджията Емил Емилов. Апартаментът в блок 810 в жк "Люлин" е пламнал около 3 часа в нощта срещу събота, научи "Стандарт". Подпалвачите разбили вратата на апартамента, лиснали запалителна течност в коридора, драснали клечката и изчезнали. Пострадали при пожара няма. Майката на Георги отишла да спи при свои близки и в жилището нямало никой. Димът събудил съседите. Те повикали пожарникарите, които потушили пламъците за минути. "Както си спяхме, се чу дум-дум. След това прозорците излетяха навън", разказа съседка. "Майката Златка и сестрата на Георги - Милена, явно са подозирали, че Стела Стояноваой може да ги атакува, иначе щяха да си останат вкъщи. Те нямат друго жилище", разказаха съседи.

Според тях до разсъмване дори и полицаите не могли да намерят никой от роднините на Пейков. Вчера по обяд апартаментът бе запечатан, а на стълбището се търкаляха обгорели парцали. Огънят е унищожил само входната врата на апартамента и част от обзавеждането в коридора. Целият апартамент обаче е силно опушен от дима. Една от версиите е, че палежът е дело на колеги на убития шофьор. Не се изключва и вариантът подпалвачите да са роднини на загиналия.

Таксиметровият шофьор и наркоманът, който го закла на ул. "Добринова скала", живеят през един паркинг в квартала. Въпреки че са съседи, двамата не са се познавали. Пейков е в ареста за 72 ч и ще се иска постоянното му задържане. Той е разпитан и пред съдия е направил пълни самопризнания. Назначени са експертизи на дрехите му, с които е бил в нощта на убийството. Съседите на Пейков вчера само махаха с ръце и на въпроса дали е работил някъде, отговаряха с "Мани, мани, как се напати Златка с него". Георги бил около 5 г. в наркокомуни в Испания.

Преди няколко месеца се върнал. В началото имал подобрение, но скоро комшиите отново започнали да намират спринцовки на стълбището и на етажната площадка. Майката опитвала какви ли не скъпи лечения, за да отърве сина си. Тя се развела с мъжа си още когато децата били съвсем малки, и ги отгледала сама. Сестрата на убиеца Милена, която е малко по-голяма, не е имала никакви проблеми. "Учтива е, винаги поздравява, нищо лошо не можем да кажем", коментираха хората от блока.

"Кметът убедил таксиджиите да си тръгнат от площада", пише по случая вестник "Труд"

Протестът на таксиметровите шофьори в София заради убийството на техен колега в жк "Люлин" бе прекратен към 2,30 ч вчера. Заради гнева на шофьорите центърът на града бе парализиран повече от 15 часа от стотици жълти коли. Таксиджиите отказаха да освободят площада пред парламента дори и след като разрешението за протеста, дадено им от кмета Бойко Борисов, изтече в 17 ч.

Към 23,30 ч градоначалникът се срещнал с протестиращите и ги убедил да се разотидат. "Казах им, че се надявам правителството да изпълни поне тези обещания, които им даде публично. Благодаря им, че разбраха, и столичани ще могат да се придвижват спокойно", обясни вчера Борисов. Пред него шофьорите заявили, че ако следващите дни исканията им не бъдат изпълнени, отново щели да блокират центъра. Те благодарили на кмета за активните ремонти на дупките по улиците, мантинелите и светофарите.

"Македонци напират за наши булки", пише на челна страница вестник "Стандарт"

 Македонци се впуснаха в луда надпревара за български булки. Ергени от западната ни съседка обикалят кафенетата в Перник с лъскави коли и настоятелно ухажват нашите девойки. Кандидат-съпрузите се перчат с дебели портфейли и щедро черпят момичетата в навечерието на Свети Валентин.

Атаката на македонските донжуановци е заради влизането ни в ЕС. Комшиите са решили, че най-прекият им път към Европа минава през сърцата на нашите моми, коментират местните. Вече имаме няколко заявки за сватби на наши момичета с македонци, съобщиха от Обредния дом в Перник. Руснаци също напират да станат български зетьове. Само през януари трима братушки са се врекли във вечна вярност на нашенки. Родните моми обаче предпочитат да сложат брачните окови на американци, англичани и гърци.

"Полицията съсипа бардак в София", пише "Монитор"

Клуб за сексуслуги бе разбит при специализирана операция в София. Бардакът, който се намирал в апартамент в столичния квартал "Суха река", бил рекламиран като клуб за компаньонки "Real XXL". Полицията обаче получила сигнали, че девойките вътре май не си губят времето с правене на компания, а с по-сериозни физически упражнения. Освен това имало данни, че част от тях са в почти детска възраст. Така ченгетата започнали наблюдения и след натрупване на достатъчно впечатления атакували жилището в блок 208.
При акцията полицията заварила вътре 11 души, сред които имало проститутки заедно със своите клиенти, както и шофьори и охранители.

В хода на разследването станало ясно, че собствениците на бардака наистина имали ориентация и към непълнолетни момичета, които склонявали към проституция. В апартамента ченгетата открили и компютър, на който били качени порнофилми с малките момичета. Спецполицаите намерили и четири камери, с които били снимани филмите. На сайта са качени фотографии на девойките, като до всяка от тях пише на колко години е и какви варианти на платена любов предлага.
За стандартен секс девойките взимали по 40 лева на час или 180 лв. при ползване за цяла нощ. Ако клиентите обаче пожелаят нестандартни услуги, цената скачала над 70 лева на час.

"Монитор" откри електронния адрес, на който се предлагат и супер елитни компаньонки. Според съдържателите на бардака това са "най-красивите манекенки в София", които срещу 200 лева на час извършват дискретно сексуални услуги по домове, офиси и хотели.
Момичетата са под медицински контрол, като прегледите се провеждат редовно при най-добрите медици, уверяват още на сайта. Там има и карта с упътване за адреса на бардака.
Полицаите са арестували 33-годишен мъж по обвинение, че системно е предоставял жилището си на различни лица за сексуслуги срещу заплащане. Той е криминално проявен и е задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа.

"Министър заповяда живот на кредит", съобщава "Стандарт"

Министър раздаде на служителите си кредитни карти и ги задължи да ги ползват. Целта била чиновниците да свикнат с европейските правила на живот. И при пътувания на Запад да плащат сметките си с карти, а не кеш.
Служителите на министерството са получили картите си в средата на януари. Оказало се обаче, че много от тях не ги ползват. Затова Николай Василев ги задължил да му представят касова бележка, че са пазарували на кредит.
Условията, които договорих, са изключително изгодни.

Кредитният лимит на чиновниците е до 2000 лв., на заместник-министрите - до 10 000 лв., а на министъра - още повече. Това обяви във Варна Николай Василев. Той бе категоричен, че не може през 2007 г. в България все още кредитните карти да не са навлезли масово на пазара. Това е все едно у нас да дойде бизнес делегация без мобилни телефони, как ще водим преговори, заяви министърът.

Министерството е избрало офертата на Първа инвестиционна банка, която е била най-добра. Кредитните карти са без годишна такса. Ако изтеглената сума от пластмасовото портмоне бъде възстановена в 45-дневен срок, клиентът не плаща лихва.
При по-голям оборот пък се възстановява процент от сумата.

"Джакпот от 375 000 000 евро", пише на челна страница "Труд"

По сто души ще стават милионери всеки месец от нова световна лотария, обяви в. "Гардиън", цитиран от вестник Труд.

Играта е проект на британската компания "Камелот". Идеята е лотарията да привлича по-голям брой участници, от които ще се натрупват джакпоти от по 375 млн. евро. Хора от всички краища на планетата, включително България, ще могат да се борят за тях.

Още по-любопитна е идеята всяко от числата в даден тираж на лотарията да се тегли на различен континент. Подобни са правилата на националната лотария в Италия. Във всеки град там се тегли по една топка. Към идеята на "Камелот" интерес до момента са обявили 48 компании, организиращи лотарийни игри на национално ниво.

"Мутри плашат с киселина журналист от в. "Политика", съобщава вестник "Монитор"

Две мутри са заплашвали журналистката Мария Николаева от седмичника "Политика", че ще я залеят с киселина. Те отишли в редакцията малко след 17 часа в петък и помолили охраната да извика репортерката в коридора. След като тя се появила, мутрите є отворили последния брой на вестника на стр. 35-а, и посочили материала "Кръстоносният поход срещу Странджа", който е писан от нея и кореспондента на "Монитор" в Бургас Асен Йорданов.

В него е разказано как БСП и ДПС подготвят застрояването на природния парк и имат апетити към цялото крайбрежие на планината. В края му е посочено, че следва продължение.
"За такива неща не се пише. Никакво продължение не може да има. Нали знаеш какво се случва на журналистки, които много знаят ­ заливат ги с киселина" ­ това казал един от мъжете на Мария в коридора на метри от охраната.

"Бяха добре облечени, с кожени якета, чисти и парфюмирани ­ типични мутри от новите. Не се представиха, говореха тихо и се усмихваха сякаш че сме стари приятели. Всичко стана много бързо, не можех да повярвам, че са толкова нагли ­ помолили са охраната да ме извика навън!", разказа Николаева пред "Монитор" вчера. Тя не скри, че е изключително притеснена. Толкова се ужасила от мъжете, че потресена ги попитала "Вас кой ви праща?". После им поискала мобилните телефони, а те хукнали надолу по стълбите. Минали на бегом пред охранителите в двора и изчезнали с тъмно "Ауди".

Спецслужбите са поели случая веднага, вече има данни за колата, с която мутрите са пристигнали в редакцията и са оставили пред оградата на сградата. За разследването е дал указания лично един от генералите в МВР.

"Червени дами се борят за места в Европарламента", информира "Труд"

Националното обединение на жените социалистки в БСП ще се бори 40% от избираемите места в листата за евродепутати да са отредени за дами. Това съобщи вчера за "Труд" червената депутатка Илияна Йотова след заседанието на Националния съвет на обединението.

Жените в БСП ще излъчат номинациите си за местата в Европарламента до 23 февруари. След това ще ги представят за одобрение пред Изпълнителното бюро на соцпартията.

Червените дами ще настояват още проектозаконът за равноправие между половете, внесен от Министерския съвет, да бъде изтеглен от парламента.

"Разпитват сестрите за мъчителите им", съобщава "Стандарт"

Два дни след грандиозния митинг в София медсестрите отново ще си припомнят мъченията, които са преживели в затвора. Днес те ще бъдат разпитани от прокуратурата в Триполи по делото за клевета, заведено от надзирателите им. Молитвите и шествията, които заляха България в петък, ще им бъдат опора по време на разпита, убедени са роднините на осъдените. Вчера те не можаха да се чуят със сестрите, тъй като от два дни телефоните в затвора "Джудейда" били развалени.

На днешния разпит ще присъстват адвокатите Осман Бизанти и Хари Хараламбиев. Жалбите са по граждански искове за клевета и в тях се настоява за обезщетение от 15 000 000 долара за всеки от двамата ищци. Деветима офицери от групата, провела следствието за епидемията в Бенгази, бяха подсъдими от 2003 г. по обвинение във взимане на самопризнания от сестрите с насилие.

По-късно офицерите бяха оправдани на три последователни инстанции. Това дава основание за настоящите им жалби, коментираха за БТА юристи, свързани с процеса. По информация от сестрите, първите разпити с побой и изгаряне с електричество започват точно на 11 февруари 1999 г. На 31 януари т.г. Софийската градска прокуратура образува дело срещу 11 офицери на либийските служби по обвинение в прилагане на мъчения при разпитите над сестрите.

"US базите в България са заплаха за Русия", пише "Труд"

НАТО не изпълни ангажимента си от 1990 г. да не се разширява на изток от Германия, разпростря се до границите ни и сега военните бази на САЩ, страна членка на пакта, в България застрашават сигурността на Русия.

Това заяви вчера Владимир Путин в Мюнхен пред 43-тата конференция по сигурността. В работата й участва и вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин.

"Сериозно сме обезпокоени от плановете на Пентагона за разполагане на противоракетни системи в Източна Европа", заяви Путин. Той окачестви "шикалкавенията на Вашингтон" по въпроса с опит човек да хване лявото си ухо с дясната ръка.

Атмосферата в залата стана толкова напрегната, че издателят на реномирания седмичник "Ди Цайт" Михаел Науман попита Путин: "Не смятате ли, че един ден историците ще обявят начало на втора студена война, тръгнала от Мюнхен?"

Путин запази самообладание и отвърна, че в 1000-годишната си история страната му винаги е водила независима политика и няма да допусне която и да е държава да държи монопол върху световните дела.