"Заваряват рани в операции", пише вестник "24 часа" на първата си страница, като разказва за уникалния метод, разработен от украински учени, който вдига бързо пациента на крака.
Безкръвният метод за разрези, отстраняване и съединяване на тъкани и органи, известен като "заваряване на тъкани", ще бъде демонстриран върху експериментално прасе във ВМА. Заваряването се прилага при травми, апандисит, операции на дробовете, далака, бъбреците, стомаха. Новата техника съкращава интервенцията и възстановяването.
Работи се с електроди с биполярен ток.
Тъканите се загряват до 70 градуса, като така те остават живи и няма усложнения след операциите.

"Туберкулоза убиец обсажда Европа", алармира вестник "Труд" от първата си страница.
Устойчив на лекарства вирус на туберкулозата може да предизвика епидемия в страните от ЕС, предупреждава Световната здравна организация, уточнява изданието.
В момента най-много от случаите са регистрирани в Източна Европа, Прибалтийските страни и Централна Азия. Така че "червените зони" са по границите на Европейския съюз, предупреждават експерти. Според тях у нас такива случаи още няма.
Не става дума за нов вирус, а за изграждане на резистентност към лекарствата у съществуващия вирус поради преждевременно прекратяване на лечението.

"9 млн. източени само по САПАРД", обявява "24 часа" в голямата си тема на 2 и 3 страница. МВР разкри 12 случая на фалшифициране на документи и различни афери в страната, допълва изданието.
По-драстичните случаи са за създаване на вишневи градини в Софийско за над 363 000 лв. и за две птицеферми в Русе и София, при които под различни фирми са източени около 1 млн. лева.
Вестникът цитира данни, изнесени от вътрешния министър Румен Петков, според които през последната година са констатирани 54 нарушения, от които 20 са по програма ИСПА, 32 - по САПАРД и 2 по ФАР.
Четири обвинителни акта са внесени в съда и са образувани 11 досъдебни производства да 54 нарушения, уточнява вестник "Новинар". Изданието същи цитира министър Петков, според когото основното част от престъпленията са документни измами.

"Как здравната каса ще похарчи 1.4 млрд. лв.", пита вестник "Труд", като съобщава, че е готов проектът на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина.
Проектът предвижда през 2007 г. за здравето на българина касата да даде 1.43 млрд. лв. - с около 80 млн. лв. повече, отколкото са изхарчени през тази година.
Обезпокоителното е, че експертите на НЗОК са изготвили сложните си сметки върху много нисък процент от брутния вътрешен продукт за здравеопазване - 4.3 (сега е 4.4%).
Вестникът цитира и някои от т. нар. второстепенни разходи на касата: 12.6 млн. лв. за закупуване на нова сграда, над 1 млн. лв. за телефони и кламери, 1.5 млн. за охрана, 770 хиляди за застраховка на сгради и т. н.

"Инджев напусна. Би Ти Ви: Не, уволнихме го". Така вестник "24 часа" описва медийния скандал, разразил се след като Инджев в последното си предаване огласи данни, дошли от имейл, че Георги Първанов си е купил голям мезонет на централен столичен булевард за 100 хил. евро.
Иво Инджев обяви, че напуска Би Ти Ви. Шефът му Албърт Парсънс в нарочно съобщение обаче заяви, че медията всъщност е уволнила водещия. Николай Бареков за две недели - тази и следващата, ще води на живо студио "Избори 2006" от 10.30 ч.
Вестник "Стандарт" цитира Иво Инджев: "Сега ще съм по-свободен", казва журналистът, според когото е смешно цитирането на един мейл от журналист, който дори прави уговорката, че информацията не е проверена, да бъде причина за уволнение.

"Евтини авиокомпании се готвят за десант в България", пише на първа страница вестник "Дневник". Четири лоу кост превозвачи вече са заявили пред летище София желание да да започнат редовни полети до България след 1 януари 2007 година, когато авиационният пазар напълно ще се либерализира.
Италианската "Майер", ирландската "Райън ер", британската "Изи джет" и германската "Джърмън уингс" ще летят до София от догодина, уточнява изданието.

"Разследват "софийския шериф" Сл. Кържев", пише "24 часа", като уточнява, че бившият районен прокурор на София Славчо Кържев ще бъде разследван за престъпление срещу правосъдието. Ревизия на Софийската районна прокуратура за 2003-2006 г. установила, че той склонявал 3-ма свои подчинени от отдел "Надзор за законност" да превишават правомощията си противно на вътрешното си убеждение.
Така прокурорите, които са следствени за нарушения, вече са седем, коментира от своя страна вестник "Труд" и припомня, че Кърджев изпадна в немилост по времето на Никола Филчев.

"Паяци вдигат каруците", пише вестник "24 часа" за предложението на Пътна полиция към Столична община заради дългогодишния проблем с каруците в София.
Каруците, влезли в забранената за тях част на столицата, да бъдат вдигани с паяци и превозвани извън София. За да си ги получат, собствениците ще трябва да покажат документи за тях.
Да изземват влезлите в центъра каруци и да отделят терен, където да отглеждат "конфискуваните" коне, докато собствениците си платят глобите, предложи преди 2 седмици на Столичния общински съвет кметът Бойко Борисов, припомня изданието. Не може пред всяко РПУ да има коневръз и да се отделя човек да пази цял ден нарушителя, мотивира се той.

"Станишев: Няма да позволя кметът да ме рекетира!", заявява премиерът, цитиран от "24 часа", в отговор на заканите на столичния градоначалник да струпа балите с боклук пред МС. "Няма да допусна с мен да се разговаря с ултиматуми и г-н Борисов много добре го знае!", предупреди Станишев.
"Правителството решава всички проблеми на общината - първо за метрото, после за околовръстното, сега за отпадъците, а нали и общината има финансови задължения. За какво тогава се плаща заплата на кмета", попита премиерът.
"Ако Станишев свърши нещо за разрешаване на проблема, ще му дам заплатата си. Но не мога да приема твърденията му, че той ми върши работата. Една бала с боклук не е извозил", коментира Борисов, цитиран от вестник "Труд".

Вестник "Стандарт" продължава темата за софийския боклук: "Работи само една машина за балиране", е установила проверка на РИОСВ. В нормален режим е само инсталацията в "Искър".
"Пловдив иска бартер за софийския боклук", съобщава още изданието. Кметът на Пловдив е заявил, че извозването на 200 хил. тона боклук в село Цалапица може да стане, само, ако държавата поеме финансирането на четири инфраструктурни проекта на обща стойност 45 млн. лв.
"Проучват терен в Своге за 10 млн.", е друго заглавие на "Стандарт". Вестникът цитира заместник-кмета на столицата Милор Михайлов, според когото проучванията в района ще започнат всеки момент. Депото ще може да се използва 10 години, изчисляват в общината.

Вестник "Дума" извежда друг цитат на премиера. "БСП работи за висока активност на изборите". Избирателна активност на първия тур на президентските избори над 50 на сто е особено важна за БСП, заявил Станишев след заседание на ИБ на ВС на партията. По думите му постигането на тази цел не е лесно, тъй като мнозина смятат, че изборите са предрешени, но ще се работи упорито за нея.

Вестникът продължава с предизборните теми. "Уникалните президентски избори '06" е заглавието на коментара в рубриката "Общество". Днешната десница по-скоро повтаря опита на БСП от началото на прехода да скрие слабостта си зад неполитически кандидатури, посочва изданието.
Основният опонент на Първанов отдясно (СДС и неговите производни) излъчва всичко друго, но не и ясното намерение за голям политически сблъсък. Изборът на достолепния и уважаван председател на Конституционния съд Неделчо Беронов за обединен кандидат на десницата показва разменените позиции на левица и десница.

"Волен трети, ако Марков се откаже", продължава политическата тема вестник "Стандарт".
Георги Първанов и Волен Сидеров ще се явят на балотаж на президентския вот. Лидерът на "Атака" може да остане трети в надпреварата, ако Георги Марков призове симпатизантите си да подкрепят Неделчо Беронов, сочат данните от проучване на АССА-М.
Според социолога Михаил Мирчев Марков изяжда Беронов и му пречи да стигне до втори тур. 4 на сто от българите пък още смятат, че Бойко Борисов е кандидат за президент и дори го определят като най-подходящ за държавен глава.

"Топполицай се застреля в дома си", съобщава вестник "Стандарт" в обширен материал. Началникът на сектор "Интелектуална собственост и компютърни престъпления" в ГДБОП Бойко Николов сам сложи край на живота си, съобщи МВР. Той се е прострелял в дома си малко след 5 сутринта вчера. Според разследващи причина за фаталното решение е неизлечима болест, от която Николов е страдал през последните месеци.
България не е център, но е кръстопът на киберпрестъпността, често повтаряше Николов. През последните години заедно с колеги от чужди служби участваше в разбиването на сайтове за детска порнография и задържането на организаторите им.

"Бюджетният излишък и през следващата година ще остане висок", заявява от страниците на вестник "Дневник" финансовият министър Пламен Орешарски.
Тази година нашата цел е реализирането на 3% бюджетен излишък. Такава ще остане целта ни и за следващата година, доколкото дефицитът по текущата сметка е все още висок, уточнява министърът.

"6 милирентгена на час пуснал "Козлодуй", успокоява вестник "Труд", като уточнява, че експертна комисия от Агенцията за ядрено регулиране е започнала проверка на изтичането на радиоактивен разтвор в тръбопровод на шести блок. Инцидентът, за който ръководството на АЕЦ "Козлодуй" съобщи с 2 дни закъснение, е станал по време на планов годишен ремонт на хилядника.
"Събитието" в централата се оценява с ниво "нула" по международната скала, уточнява изданието.
При регистрирането на аварията в турбинната зала на шести блок са били двама дозиметристи. Не се е налагало да използват защитно облекло, защото регистрираното лъчение е било 6 милирентгена на час (60 микросиверта) при норма от 12 микросиверта на час. 

"ЕС ще ви дава много пари, иска стабилност след изборите", заявява от страниците на вестник "24 часа" френският политолог Франсоа Фризон-Рош.
Беронов, струва ми се, е използван в играта на няколко десни лидери, казва той. ЕС не подкрепя нито един кандидат за президент, защото не е негова работа да се произнася върху президентските избори в България.
ЕС ще приеме президента, който ще бъде избран от българите. В това не може да има съмнение.
Но е вярно, че съюзът е организация, която управлява парите на европейските данъкоплатци, а през следващите години на България и Румъния ще бъдат предоставени 26 милиарда евро субсидии, което е много сериозна сума. По тази причина ЕС иска в страната да има преди всичко стабилност.

"18 000 българи заминали да учат в чужбина", изчислява вестник "Труд".
България ще остане в задния двор на Европа, тъй като броят на студентите у нас рязко намалява в сравнение с този в останалите държави на Стария континент.
Този извод бе направен от представители на бизнеса на конференция за развитието на висшето образование след приемането ни в ЕС. "Само през тази учебна година 18 000 българи са заминали да учат в чужбина, а общият им брой е 54 000 по данни на ЮНЕСКО", съобщи шефът на стопанската камара Божидар Данев.

"2.19 млн. домакинства ужилени от тока", е изчислил министърът на икономиката Румен Овчаров, пише вестник "24 часа". Той е изпратил писмо до социалния министър Емилия Масларова, с което предлага да се променят критериите за достъп до енергийни помощи.
Вестник "Стандарт" обаче извежда друг акцент: "Сметките за ток падат с 20 лева", пише изданието и уточнява, че по-малко ще плащат семействата, които се топлят с радиатори и ползват бойлер.
По-ниските сметки ще важат за домакинствата с потребление над 280 квтч месечно, изчислиха експертите на Министерството на икономиката и енергетиката. Ако използвате 1000 квтч, намалението е точно 20 лв. Така тези, които досега са плащали 100 лв. за ток, вече за същото количество енергия ще дължат 80 лв.

"Никой не казва защо Волен не е бил войник", е акцентът на първата страница на вестник "Новинар". Пълна мистерия е забулила младежките години на лидера на Атака, когато е трябвало да отслужи военната си служба, посочва изданието, като допълва, че дори бившия шеф на Генщаба Никола Колев не знае защо лидерът не е служил в казармата.