Звената за „Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 336 сигнала за произшествия в рамките на 3 часа - от 9.00 до 12.00 часа. 13 от сигналите са били за пожари, а 320 за спасителни дейности. Най-тежка продължава да е обстановката на територията на областите Варна, Добрич и Велико Търново. И в трите области работят всички налични пожарникари и спасители, включително служителите, свободни от дежурство, съобщават от пресцентъра на МВР.

В област Варна е обявено бедствено положение в град Игнатиево и в още 10 селища. Между селата Водица и Засмяно е залят мостът, свързващ двете населени места. Няма достъп до село Генерал Кантарджиево, при което е залято мостовото съоръжение, свързващо селището с главния път. Край село Долище водната стихия е отнесла изцяло пътната настилка.

Покачено ниво на реката в село Крумово е прекъснало връзката между двата квартала на селото. Прелива ретензионният басейн на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в село Въглен. Водата е заляла изцяло улиците, дворовете и приземните етажи на жилищните сгради в селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Раднево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Ген. Кантарджиево.

Жертвите на стихията във варненския квартал „Аспарухово" вече са 10. С последиците от наводнението на терен се борят над 140 пожарникари и спасители, осигурена е и нужната техника. Не отговаря на истината информацията, че Аспаруховият мост е застрашен от срутване. Мостовото съоръжение и изправно, но преминаването е затруднено предвид усложнената оперативна обстановка, уточняват от вътрешното министерство.

Осем пожарни и спасителни екипи работят на територията на област Добрич. Осигурена е евакуация на застрашените от стихията хора. По поречието на река Суха река е спряно електрическото захранване. Сигналите за наводнени сгради и улици в областта са над 250. Пътят Балчик-Кранево е затворен. По данни на органите на реда е потвърдена информацията за един загинал на територията на областта.

На територията на общините Велико Търново, Килифарево и Дебелец е обявено бедствено положение. Наводнени са къщи и промишлени обекти. В района на гр. Дебелец са евакуирани 8 души. Бедствено положение е обявено още в община Горна Оряховица и с. Първомайци. Към момента преливат язовирите „Стамболийски" и „Плаково".