Отстраняват се недобре извършени работи по ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков", "Гарибалди" и градината на "Св. Седмочисленици".

По информация на директора на дирекция "Транспортна инфраструктура" инж. Даниел Евлогиев утре представители на възложителя, надзора, проектанта и строителя ще проверят дали всички забележки са отстранени. Ако това не е изпълнено, ще бъде наложена санкция за качество.

По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова допълнително ще бъдат монтирани дървени скари за сядане на всички каменни пейки на пл. "Славейков". Бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови ще бъде върната на мястото й веднага след приключване на реставрацията. Възстановен е фонтанът, който ще бъде пуснат след въвеждане в експлоатация.

Все още се чака решение на проектанта за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на "Свети Седмочисленици".

И цветарници намесиха за ограничители по "Графа"

И цветарници намесиха за ограничители по "Графа"

Те биха могли да се поставят само по-широките места

Инж. Евлогиев напомни, че в началото на април е била възложена смяна на ограничителите на трамвайното трасе. Беше взето решение гранитните ограничители да се подменят с чугунени боларди, а демонтажът и монтажът да бъдат извършени безплатно от изпълнителя.

Припомняме, проблемите с ремонта в централната част на София продължават от месеци.

Още в самото начало на ремонтните дейности граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по "Графа".

Първият по-сериозен проблем с ремонта на "Графа" беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси. Оказа се, че фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба - той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

#HUBAVOE

Драма възникна и около поставянето на ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Оказа се обаче, че и те не са функционални, тъй като предизвикаха редица инциденти с пешеходци.

В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките" и получи сериозни контузии.

След този инцидент от "Пирогов" съобщиха, че това е поредният пострадал от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, след като се спъна в каменния блок.

Дни по-късно пореден човек се препъна в гранитните блокчета покрай трасето на трамвая. Той падна и се наложи граждани да му се притекат на помощ.Това стана само няколко часа, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че "перките" ще бъдат сменени.

Премахват оградите на пл. "Славейков"

Премахват оградите на пл. "Славейков"

За да се улесни преминаването на пешеходците