Освен, че се страхуват за живота си, моряците от екипажа на заседналия край бреговете на Камен бряг кораб "Vera Su" не са получавали и заплати. Това става ясно от разговор на един от моряците с екип на БНТ.

15-и ден корабът остава блокиран край брега на Яйлата, а с това и съдбата на екипажа остава неясна. Обстановката на борда далеч не е толкова спокойна, колкото изглежда от брега.

Все още не е разпитан екипажът на Vera Su, заседнал на Яйлата

Все още не е разпитан екипажът на Vera Su, заседнал на Яйлата

Продължават споровете около това дали пренасяният товар е опасен или не

"Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", каза морякът.

От БНТ разполагат с документ, на който са отразени възнагражденията на екипажа до 4 октомври. Общата сума е на стойност 11 380 щатски долара. Моряците настояват сумата да бъде платена в брой.

Взимат всеки ден проби от 7 точки около Vera Su

Взимат всеки ден проби от 7 точки около Vera Su

МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море

"14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем", допълва морякът, който е пожелал анонимност.

"Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си", уточнява той.

Припомняме, че корабът Vera Su e с турски собственик, но плава под панамски флаг. Вчера в България е дошъл е представител на собственика, а днес разговор със заместник-ръководителя на мисията на Република Турция г-н Ерман Топчу у нас е проведен от транспортния министър Христо Алексиев. От собственика на кораба е отправено искане за допускане на специализирана в спасителни операции фирма, такова разрешение от страна на българските власти ще бъде дадено, когато се представи ясен план за операцията.

Днес трябваше и моряците от кораба да бъдат разпитани, но и това пропадна.

Не е открито замърсяване около кораба Vera SU

Не е открито замърсяване около кораба Vera SU

Европейската агенция за морска безопасност обследва с дрон

Развитието на случая със заседналия турски кораб Vera Su:

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с изказа "има следи от нитритен азот".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА "Морска администрация" обяви, че институциите са отхвърлили плана на корабособственика и застрахователите и очакват нова реакция.

През уикенда, 25 и 26 септември еколози и местни жители надигнаха глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море, поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди незабавна операция.

В понеделник, 27 септември, започна операция по разтоварване на товарния кораб, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане се развали.

28 септември - обявиха спиране на операцията, след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно през деня от МОСВ съобщиха, че не са разрешавали такива способи за претоварване.

На място Христо Алексиев обяви, че се търси чуждестранна помощ. Шефът на "Морска администрация" призна, че страната не разполага с нужната техника.

Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" заради сериозна неадекватност по освобождаването на кораба Vera Su. Той уточни, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време.

На 2 октомври транспортният министър обяви, че товарният кораб Vera Su потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода.

По-рано през деня от временния щаб съобщиха, че източват още гориво и очакват граничен катер. Според Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) не са открили замърсяване около заседналия турски кораб Vera SU.

Днес от Министерство на околната среда и водите обявиха за втори път, че започва ежедневен мониторинг на водите около заседналия кораб, а утре, 5 октомври, се очаква да пристигнат на помощ още две баржи, както и катер на "Гранична полиция".

От Транзитна зона Варна: Турски кораби от години нарушават правилата

От Транзитна зона Варна: Турски кораби от години нарушават правилата

Изключено е при съвременните навигационни прибори засядане на кораб като Vera SU