За пореден ден гръцките фермери блокираха граничните пунктове Илинден-Ексохи и Кулата-Промахон. Пропускането на автомобили временно е преустановено, съобщават от пресцентъра на МВР.

"Илинден" е отворен в 14.00 часа.

Припомняме, вчера протестиращите гръцки фермери два пъти затвориха „Илинден” – единия път по обед, а втория – вечерта. Те от няколко дни блокират пътища, включително и нашата граница.

Фермерите настояват правителството да оттегли законопроект за пенсионната реформа и заплашват с безсрочни протести.

Кореспондентката на БНР предава, че пунктовете са били блокирани от стотици гръцки фермери. Само за един час протестиращите гръцки фермери, които били подкрепени от шофьори на товарни автомобили, станали между 6000 и 7000. Шофьорите дошли само с кабините си, без ремаркета. Протестиращите се заканват, че това е само началото на безсрочна блокада на границите, която щяла да се разширява и по вътрешните основни артерии, както и на пристанищата.

Фермерите са категорични, че от няма да дадат на държавата 85 от 100 изкарани евро. Митингът им се охранява от гръцките гранични власти и малка част от полицията.

Гръцките гранични власти твърдят, че блокадата е обявена до 18.00 часа, макар по-рано от МВР да обявиха, че ГКПП Илинден – Ексохи ще бъде затворен от 12.00 до 14.00 часа. За ГКПП-Кулата заявката е от 12.00 до 14.30 часа..

Товарни и леки автомобили от наша страна частично са пропускани един по един. При пълна блокада, товарните ще изчакват в аварийната лента, а леките – ще се пренасочват.