12 химически тоалетни изпраща Агенция „Пътна инфраструктура“ за контролно-пропускателния пункт Кулата-Промахон.
Те ще бъдат разположени покрай пътя, където е натрупана опашката от тирове, блокирани на българо-гръцката граница.

Принудителния престой на шофьорите е предизвикан от стачката на гръцките фермери, които от миналата седмица започнаха периодични блокади на границата като протест срещу орязването на социалните им придобивки.

Тази сутрин опашката от товарни автомобили достигаше до 15 километра.

Водачите на моторни превозни средства са принудени да чакат край пътното платно до прекратяване на протестите на гръцките фермери и възстановяване на работата на контролно-пропускателния пункт.

Макар разрешаването на ситуацията да е извън правомощията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“ се придпремат мерки за създаване на елементарни хигиенни условия на шофьорите.

Затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното придвижване на стоки и хора, поради което ръководството на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията настоятелно призова посланика на Гърция в България Димостенис Стоидис да бъде осигурен коридор за транзитните превози.

От своя страна посланикът Стоидис е изразил позиция, че трудно ще се намери бързо решение, тъй като на 4 февруари се подготвя и общонационална стачка в Гърция.