Софиянци масово се оплакват от нашествие на кърлежи, съобщава столичният общински съветник от ВМРО Карлос Контрера в публикация във "Фейсбук", цитирана от пресцентъра на партията. Той информира, че в приемната му през последните няколко дни са постъпили поне десет сигнала. "Няма столичен район, за който да не са подавани сигнали до общината. Това прави случая не инцидентен, а масов", допълва Контрера.

След като и през март настоя за мерки срещу кърлежите в зелените зони на столицата, сега той заявява, че Столична община и районните администрации са закъснели с обработките. "От месеци предупреждавам, че ще бъдат изпуснати нещата. На 11 март (преди почти месец) сезирах Столична община, че още тогава има данни за ухапани от кърлежи в София и тази година популацията ще се развие по-рано", отбелязва общинският съветник и добавя, че все още няма отговор. По думите му десетките жалби и сигнали потвърждават, че нещата вече са изпуснати.

Карлос Контрера настоява за незабавна и всеобхватна мобилизация за обработка на откритите площи, за да не се превърне 2024-та в рекордна година по отношение на броя на ухапаните и заразени с болести, предавани от кърлежи. Той отбелязва, че зелените площи са пълни с деца, при които пък рискът от тежко протичане на инфекциозно заболяване е още по-голям. Общинският съветник отново призовава за крути мерки и допълва, че зелените площи в София са хиляди декари и при настоящите темпове на работа още месеци няма да бъде извършена първа обработка на всички терени, а още по-малко - повторна.

Той посочва още, че по данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) случаите на лаймска болест са се увеличили двойно спрямо 2023 г. Контрера, припомня, че освен лаймска болест кърлежите пренасят марсилска и ку-треска, както други опасни за човека заразни болести. "Според публична информация обработките били започнали в края на март. Въпросът е какъв е техният обхват и ще имат ли нужния ефект, след като паразитите вече плъзнаха по зелени площи, градинки, паркове", отбелязва Контрера.

Тодор Кантарджиев предупреждава за ръст при ухапванията от кърлежи

Тодор Кантарджиев предупреждава за ръст при ухапванията от кърлежи

Той съветва децата да не се пускат да играят в тревата