Протестиращи поискаха ред в гробищните паркове. Общинският съветник от ВМРО в Столична община Димитър Антов обясни, цитиран от БГНЕС, че в момента ред няма. Имало банди и рекетьори, които обикалят по гробищните паркове.

Протестиращите разпънаха лозунги: "Ред, сигурност и законност в гробищните паркове", "Край на рекета и вандализма в гробищните паркове" и "Прекратяване на вандализма и кражбите в гробищните паркове".

В качеството си на каменоделец и на част от сдружението на българските каменоделци, Антов посочи, че организира протест пред Столична община, за да покаже желанието си да се промени статуквото в гробищата. По думите му, губят и гражданите, и каменоделците, които не могат спокойно да упражняват професията си. „Някой ни яде хляба и разваля мястото, където трябва да работим", споделя общинският съветник. Той призна, че гробищата изглеждат много зле и то години наред. Именно заради това са и претенциите към общината, че нищо не прави, за да се промени това.

Димитър Антов смята, че темата не е любима на управляващите и те не правят нищо.

Появили се банди от провинцията, които се обявили за каменоделци и че правят „услуги" на гражданите. Антов разказа, че когато им казали, че не са каменоделци и трябва да напуснат, получили отговор, че са цигани и затова ги нападат. Каменоделецът сподели, че в сдружението им имало много цигани, които си вършат перфектно работата. Пришълците събаряли паметници и когато близките на покойниците дойдат, получавали оферта да ги изправят. Непрекъснато трошели. Нямало софиянец, който да не се е опарил.

Димитър Антов обясни, че Столичният общински съвет е въвел наредба, според която ако нямаш работилница или квалификация, не можеш да работиш в гробищата. Той смята, че наредбата е добра, но не вижда как ще се спази. По мнението му общината нямала механизми, воля и сила да изгони работещите нелегално в гробищните паркове.

Магда Митова, член на сдружението на българските каменоделци, алармира, че често нелегалните рекетират хората.