Оцелоти, маргай, емута, нандута, черни и бели лебеди, и пеликани ще са новите попълнения в Столичния зоопарк, съобщи директорът д-р Иван Иванов, цитиран от БиТиВи.

От градината са в преговори и за доставката на двойка мангу. Всички тези видове са нови за софийската зоологическа градина.

Част от животните ще дойдат от Букурещ, тъй като румънският зоопарк иска от София да ги размени за сурикати, прерийни кучета, антилопа адакс, антилопа орикс, елени лопатари и папагали.

В четвъртък представители на букурещката зоологическа градина ще посетят софийската, за да преговарят за размяната на животните.

Двойката нандута ще е първата след повече от шест години насам, след като последното животно от този вид е починало от старост в зоологическата ни градина.

Това са щраусоподобни птици, които са високи около метър и половина и тежат около 50 кг. Живеят в степите на Южна Америка.

Първите нандута в Софийския зоопарк са доставени от Хановер през 1972 г. Другите щраусоподобни птици - ему са с обичайно местообитание Австралия.

Оцелотът е едра котка с леопардова окраска. Разпространен е от Тексас до Аржентина. Активен е предимно нощем, а денем почива в короните на дърветата. Оцелотът се поддава на опитомяване, когато е сред хора от ранна детска възраст.

Дългоопашатата котка, известна повече като маргай, е дребен хищник от семейство Котки разпространен в горите на Централна и Южна Америка.

Котките маргай са по-дребни от оцелота, както и с по-различни шарки. Те са един от двата вида котки способни да извият глезени до 180 градуса, за да обхванат ствола на дърво и да слязат с главата надолу. Маргаят може дори да виси само на една лапа. Животното е вписано в Червения списък на световнозастрашените видове.

Мангу е сибирска котка. Някои представители имат характерна грива. По характер са смели, горди и с чувство за собствено достойнство, много любопитни, обичащи да поддражават.