Половин час преди граничният пункт „Илинден – Екзохи” да бъде отворен за преминаване и фермерите да изтеглят техниката си от пътното платно, другият пункт за преминаване между България и Гърция „Кулата – Промахон” беше блокиран от стачкуващи гърци

От „Гранична полиция” съобщиха, че през ГКПП-то няма да работи между 13.30 и 16.30 часа. Като няма да бъдат пропускани превозни средства и в двете посоки пътни превозни средства.

От 14 часа ГКПП-Илинден е отворен за движение, но протестиращите вече бяха блокирали пътя преди гръцкия граничен пункт "Промахон". Няма да бъдат пропускани в двете посоки пътни превозни средства.

Предварителната информация от гръцките гранични власти е, че след 16.30 часа през пункта ще преминават леки автомобили, бусове и автобуси, а за товарните забраната вероятно ще продължи.

Както и в предишни дни, за да не се образуват опашки на ГКПП - Кулата, служители на ОДМВР - Благоевград ще спират товарните автомобили, пътуващи в това направление, на паркинги преди пункта.

В 17 часа пък ГКПП бе отново блокиран. по данни на гранична полиция той ще остане затворен до 22 часа. Малко преди това "Кулата" бе отворен и блокадата на фермерите беше вдигната.

Гръцките фермери вече заплашват с безсрочно затваряне на всички гранични пунктове със съседни страни и пълна блокада на централни пътни артерии. По отношение на ГКПП „Кулата – Промахон” фермерите заплашват с пълна блокада, включително на леки автомобили и автобуси.

Трафикът вътре в страната също е затруднен от прекъсване на движението по магистралата "Егнатия".

Фермерите отказват да преговарят с правителството за промени в спорния проектозакон, а пълното му оттегляне.

Очаква се в следващите дни да се блокира и достъпът до летища и пристанища. Синдикатите обявиха обща национална стачка в четвъртък - 4-ти февруари.