Над 600 организирани доброволци помагат на бедстващите семейства във варненския квартал „Аспарухово", който бе засегнат от невиждани наводнения след проливни дъждове през последните дни, съобщават от Община Варна.

50 от доброволците са от международна скаутска организация. Много са и неорганизираните доброволци, които помагат.

Във възстановителните дейности се включиха 100 доброволци от Военноморското училище и 80 военнослужещи. Всички доброволци получават маски, тъй като количеството на праховите частици във въздуха нараства.

Междувременно заседание на Общинския кризисен щаб стана ясно, че близо 170 пострадали домове в „Аспарухово" вече са отводнени.

От Гражданска защита прогнозират, че ще приключат с отводнителните дейности на оставащите около 30 къщи до края на деня.

Продължават огледите и срещите на общински служители по домовете с хората в района. Съставена е комисия, която да направи оценка и на състоянието на общинската собственост и инфраструктура.

На хората с пострадали имоти са раздадени декларации за описване на разрушено имущество. Очаква се днес екипи на Регионалната дирекция за национален строителен контрол да започват огледи на пострадалите сгради с нарушена конструкция, за да се установи дали сградите са опасни за живеещите в тях.

Осигурени са 8 химически тоалетни в района, разпределени по засегнатите домове и пред поликлиниката в „Аспарухово".

Сметопочистващите фирми извозват отпадъците, започнало е отводняване на образувалия се водоем на ул. „Моряшка". В дейностите се използват двете най-големи помпи от Варна и една от Бургас. Вчера нивото е свалено с 1 метър, днес се очаква да падне още 1 метър. След отводняването, верижен багер ще разчисти терена от тинята. Когато района се осуши напълно, ще започнат и укрепителни дейности.

От щаба на общината съобщават, че в разчистването на „Аспарухово" се използват 9 големи и 6 малки багера, 6 фадроми, 16 камиона за извозване на кал, 15 моторни резачки за клони, вишки за рязане на опасни клони, 4 крана, 1 машина за удълбочаване на терени, 17 самосвала, както 3 самосвала с щипки.

Има обаче недостиг на самосвали за извозването на кал, която транспортира на няколко пункта, от където се извозва на територия за рекултивация в местността „Чайка". От общината в Бургас вече са изпратили към Варна няколко самосвала, очаква се да пристигнат.

От днес автобусна линия №17 тръгва по редовен график. Всички автобусни и тролейбусни линии преминават в нормален режим на функциониране, с изключение на тролейбусна линия №88, за която няма контактна мрежа.

По официални данни загиналите от наводненията във Варна са 11 души, а в Добрич един човек. Все още продължава издирването на две деца във варненския квартал „Аспарухово".

Над 600 хиляди лева са събрани в помощ на засегнатите от наводненията. Приканваме всеки да изпрати SMS с текст DMS VARNA на номер 17 777, което е част от инициативата за помощ на пострадалите. Помощта е предназначена за пострадалите в цяла Североизточна България.