В складовете за пиротехника край Елин Пелин продължават гърмежите, което отлага влизането за нормално обезопасяване, оглед и разследване.

С тежко оборудване специалисти са влезли и са огледали около и в склада, който остана незасегнат. Вътре има доста стока - високо технологични изделия, най-висок клас. Стените на склада са здрави, спазени са всички изисквания. Складът е обезопасен, като се очаква да пристигне следовател и прокурор като ще започне и първоначален оглед.

Ако се стигне до нов взрив на въпросните пиротехнически изделия, то той ще бъде в пъти по-мощен. Това заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов на брифинг пред журналисти в село гара Елин Пелин.

Малко след 10:30 часа, под ръководството на Окръжна прокуратура - София започна оглед на складовете край Елин Пелин. 

На мястото са открити две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете по време на инцидента. Предстои разпознаването им.

Калин Стоянов отхвърли възможността някои някъде да се е скрил и да е оцелял. Има и двама свидетели очевидци - охраната, която се съдействала за извеждането на доц. Шишков и неговата дъщеря.

Другият свидетел е момче, което в продължение на 20 минути е било вътре, докато пожарът се е развивал. Момчето е било в средата на складовата база, по негови данни, но свидетелските му показания са доста объркани. То е разказало пред органите на реда, че първоначално е влязло в микробус, където се е опитало се скрие, но в последствие е избягало под оградата. Момчето се е прибрало вкъщи и е пуснало телевизора. 

Калин Стоянов изказа възмущение от реакцията и то преди всичко на родителите на момчето, тъй като дори и да се приеме, че младежът е в шок, те е трябвало да реагират адекватно и да го доведат още в същия ден на място, за да даде показания.

Все още няма информация младежът защо е бил в склада. Това ще се включи в разследването.

Предстои тежко разследване от прокуратурата и следствието. Шест човека са били на територията на склада - охраната, доц. Шишков и дъщеря му, момчето, което е успяло да избяга, и още двама души. За тях специалистите нямат надежда да са оцелели.

Калин Стоянов уточни, че собственикът на склада за фойерверки съдейства на МВР. Разследването не може да разчита на видеонаблюдението, въпреки че такова е имало, тъй като цялото е унищожено от взривовете и пожара. Видеонаблюдението не е било изведено в облак.

Човешка грешка и евентуално експеримент взривил Елин Пелин

Човешка грешка и евентуално експеримент взривил Елин Пелин

Ситуацията не е напълно овладяна

По-късно през деня Стоянов заяви, че взривовете в складовете продължават и в момента се работи с тежка техника да се направят просеки през слънчогледови ниви, за да могат противопожарните автомобили да доближат склада. 

До момента са разпитани осем свидетели, но истинското разследване може да започне едва, когато взривоте спрат и няма опасност за екипите.

Припомняме, взривовете край Елин Пелин започнаха в четвъртък надвечер. Инцидентът се случи в складова база от шест помещения на фирмата "Енигма" за пиротехника и организиране на тържества. При разгаряне и на пожар пострада складова база на "Фантастико", която се намира на отстояние над половин километър.

Квартал на Елин Пелин и село Гара Елин Пелин бяха евакуирани за 24 часа, а електрозахранването и газоподаването бяха спрени. В Елин Пелин бе обявено частично бедствено положение. 

От момента на взривовете периметърът е отцепен, а пътят между Елин Пелин и гара Елин Пелин, който минава покрай складовете, е затворен. И днес от АПИ съобщиха, че пътят няма да бъде отворен за движение.

Две са установените жертви - доц. Петър Шишков и дъщеря му, които починаха от нараняванията си в "Пирогов". Още двама души са в неизвестност - 60-годишен мъж, който е служител на фирмата, и 22-годишният син на собственика на складовете