Почти готов е законът за защита на животните. Законодателните текстове се подготвят специално за уличните кучета, които са един от основните и често подценявани битови проблеми в родните населени места.

В първия работен ден на парламента след местните избори депутатите лаконично обсъдиха на първо четене законопроекта, но поради слаб кворум гласуването ще остане за утрешния ден, както и това за всички обсъдени днес законопроекти.

От АБВ категорично обявиха, че ще подкрепят законопроекта, тъй като това е наистина сериозен проблем, който често бива неоправдано подценяван. От партията на Георги Първанов застанаха зад нуждата от национална програма за овладяване популацията на уличните кучета, тъй като предприеманите до момента мерки в тази насока били неефективни.

Патриотите също избраха сходна позиция. Ние сме шампион по заболявания от кучешка тения. Масово диагностицираните са деца и юноши до 20 години. Надяваме се на по-здравословна среда за гражданите и спазване на принципите на хуманното отношение към животните, оповести депутатката Султанка Петрова, като се обяви за строг контрол и по-високи санкции за хората, които не се съобразяват със закона.

Със законопроекта се създава правно основание Министерският съвет по предложение на министъра на земеделието и храните да приеме Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България

В изготвянето на мерките по програмата  ще участват Националното сдружение на общините в Република България, Българският ветеринарен съюз и регистрираните организации за защита на животните, в чиито устави е предвидена дейност за защита на животните.

Процедурите по прилагане на програмата и механизмът на финансиране и отчетност ще бъдат регламентирани в наредба на министъра на земеделието и храните. Срокът за приемане на националната програма и на наредбата е 6 месеца от влизането в сила на закона.