За избор на хелал (разрешена) храна за мюсюлманските деца в детските градини настоява гражданин на Кърджали, който изпрати мейл до редакционната ни поща.

Той не е съгласен с отговора, получен от Министерския съвет, според който „Храненето в детските градини, училищата и болниците, следвало да е съобразено с възрастовите особености на децата или с особеностите на лечебния процес, а не с верските убеждения/религията/ на Родителите на децата".

Авторът на идеята за въвеждането на мюсюлманската храна не се спира до тук. Той установява, че след като сериен убиец е осъдил страната ни в Страсбург за това, че му е сервирано свинско месо в затвора, докато навън хората едва успяват да изхранят децата си, има промяна в нормативната уредба.

Убиецът Митко Харакчиев първоначално се представил за християнин, а шест години по-късно е уведомил директора на затвора, че изповядва мюсюлманска религия и поискал дневният порцион храна да бъде съобразен с това.

Заради промяната, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" била осъдена да заплати на Митко Харакчиев сумата от  3800 лв. със законната лихва.