Представители на Инициативния комитет за създаване на Клуб “6-ти април” внесоха тази сутрин документите за регистрирането на сдружението в Софийския градски съд, с входящ № 472 / 09.04.2003.

Според Устава на организацията, точно й име е Клуб “6-ти април” – Клуб за алтернативни дискусии. Клубът е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Седалището му е в София.

Според чл.2 ал.1 “Клуб “6-ти април” е клуб за алтернативни дискусии и обединява усилията за иницииране на дебати по важни обществено-политически теми, ръководи се от идеите за прозрачност, свобода и родолюбие като:

а/ подпомага формиране на общественото мнение;
б/ стимулира свободното излагане на лична и гражданска позиция;
в/ функционира като своеобразна “фабрика” за идеи;
г/ следва не просто дневния ред на обществото, а търси нетрадиционни форми за изграждането и развитието на гражданско общество в България;
д/ доразвива идеите за нов морал в обществото;
е/ съдейства за обединяване усилията на отделни граждани, трудови колективи, обществени и творчески организации и институции за свободни дебати и дискусии, включително и по въпросите за корупцията сред висшите етажи на властта;
ж/ развива връзки и сътрудничество със сродни клубове и организации в страната и чужбина”.

Член на Клуб “6-ти април” може да бъде всяко пълнолетно физическо лице. Клуб “6-ти април” се ръководи от 3-членен Управителен съвет - председател , заместник-председател и член . Клубът е учреден тази година на самия 6 април. Негови учредители са 12 физически лица. За председател на Клуб “6-ти април” е избран Виктор Николаев. 12-те учредители са журналисти от Радио НЕТ.

Според тях Клуб “6-ти април” не е провокация и предизвикателство към депутатите от НДСВ.

Създателите на Клуба са изчакали да видят дали ще се създаде друга такава организация и след като народните представители са реагирали неуверено, Клуб “6-ти април” е създаден от журналистите.

Вчера в пресата се появи информация, че Политическият съвет на партията НДСВ е поискал от депутатите инициатори за такъв клуб той да се разформирова незабавно, още преди да е законово регистриран .

•Претендирам, че датата 6 април е свързана с мен и никой не може да я приватизира”, казал Симеон Сакскобургготски.•

Късно снощи стана ясно, че депутатите от НДСВ ще правят дискусионен клуб “Новото време”. А такава организация – “Новото време” , има още от времето преди Сакскобургготски да дойде в България, а сред нейните учредители са Емил Кошлуков, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев.

Клуб “6-ти април”, съдздаден от журналистите, не се конфронтира с депутатите от НДСВ и със Симеон Сакскобургготски - твърдят неговите създатели. Те са готови в най-скоро време да организират срещи с лидерите на парламентарната група и на партията, както и с други сродни организации, включително Дискусионен клуб “Новото време”.