Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с промишлени и хранителни стоки, алармира за епидемия от кражби.

На пресконференция в БТА заместник-председателят на БРА Аксиния Баева даде пример, че миналата година това се е превърнало в най-големият проблем - търговците на дребно отчитат до 70% ръст на кражби за 2023 г. спрямо 2022 г. Тя изтъкна, че най-много се краде в големите молове в София, като за миналата година загубите за търговците на дребно възлизат на 100 хил. лв. от кражби. Проблемът с кражбите е ежедневен, в определени дни е по-изострен, докато в други по-спокоен. Профилите на крадците са мъже, жени, мъже и жени с деца, със заглушаващи устройства, пълнолетни, така и непълнолетни. Имало е случаи и на заплахи - крадецът директно се обръща към продавача и са отправяни оферти.

"Аз това работя, ти няма да можеш да ме спреш, затваряй си очите и може да получиш чакалък, но ако ме издадеш, ще ти се случи нещо много неприятно."

Стотици са подадените жалби, които завършват по един и същи начин - няма да се образува досъдебно производство, като понякога се връща стоката, но в някои случаи е съсипана.

Баева уточни, че ако преди се е крадяло на дребно, то сега търговците на дрехи, обувки и други подобни артикули са потърпевши на организирани кражби. Дрехи и обувки се крадат по поръчка и се пласират организирано по Фейсбук групи и други канали, особено когато дойде новата колекция от дрехи и обувки, плъзват хайки от крадци, изтъкна Баева.

Мъж открадна 155 чифта гащи от магазин във Варна

Мъж открадна 155 чифта гащи от магазин във Варна

Крадецът е задържан

Освен финансовите загуби търговецът на дребно търпи и други загуби - принудени са да правят инвестиции в охрана. Около 7-8 евро на час струва услугата на един охранител, като на година са нужни малко над 130 000 лв. само за охранители. Най-простата охранителна система за един магазин чрез аларми на входа и на дрехите струва 15 000 лв. Фирмите са принудени да дават бонуси на служителите си, ако са хванали крадците на място, както и да се предпазят от крадците чрез аларми на стоките.

Баева уточни, че бизнесът е готов на среща с властта, за да може да се пребори с проблеми с кражбите.

Валя Веселинова, член на БРА, посочи, че търговците на дрехи и обувки не получават защита от органите на реда, а крадците, сред които и непълнолетни, остават безнаказани. Търговците на едро дори не пожелават да подават жалби с аргумент, че това е загуба на време.

Председателят на БРА Венцислав Николов обясни, че се появява един доста сериозен проблем - кражбите на стоки на дребно, сред които дрехи и обувки. Напоследък нещата ескалират, организират се групи и има канали за пласмент на крадена стока и загубите на търговците от директни посегателства стават все по-големи и по-големи. Търговците обаче не срещат никаква подкрепа от институциите, оплака се Николов. И настоя - просто да се спазва законът.

"Явно законите ги има, просто трябва да се прилагат", призова Николов.

*Видеокадрите са предоставени от БРА