Европа чете любими автори. Това е част от първото издание на Деня на европейските автори - новата инициатива на комисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

От София тя отправи послание да се популяризира богатството на европейската литература и култура. Днес е празник на литературата във всеки край на Европа, изтъкна тя пред международните гости в столицата, събрали се за инициативата. Габриел отчете таланта на европейските автори.

1100 училища в цяла Европа автори и деца ще четат любими европейски автори, 246 са участниците от България. Събитието еврокомисарят определи като литературно приключение. Силата на писателите е да откриват нови светове, каза Габриел. Над 50 лауреати на европейската литература вземат участие в инициативата и общо над 100 автори в цяла Европа.

Четенето е пътешествие, което обогатява, подчерта еврокомисарят. Насладете се на това пътешествие, пожела на учениците комисар Габриел. Целта на инициативата е да се засили връзката с корените на европейския културен проект, както обясни тя. Надежда, вдъхновение, любознателност е целта на инициативата, по думите й. Четенето е начин за развиване на умения, по мнението й. Книгите са ключ към познанието и себепознанието, допълни комисар Габриел.

Грамотността и многоезичието са от най-важните ключови компетентности. Ние вярваме в ползата от четенето във всички държави членки, заяви още тя.

Над 20 милиона евро са вложени в проекти в сферата на грамотността от Брюксел. Мария Габриел очерта и приноса на програма Еразъм. "Четенето е откривателство. То е път на взаимно разбирателство. Книгите ,това са безстрастни приятели", обясни комисарят. Ние сме това, което сме чели, четем и ще четем, отсече Мария Габриел.

Писателят Георги Бърдаров поздрави инициативата. Живеем в тревожни времена, но времената винаги са били тревожни, каза той. За него технологиите не убиват книгите. Бърдаров отчете, че живеем в най-благодатното време от човешката история. Имаме неограничени възможности, по думите му. Европа е разпъната на кръст, заяви писателят, но е убеден, че тези времена ще отминат. Европа има нужда от гласа на своите творци, по мнението му. Мълчанието е злато, само когато няма какво да кажеш, подчерта Георги Бърдаров.

Силата на оръжието рано или късно бива пречупено, но силата на духа никога, смята той. Силно вярвам в бъдещето на Европа, каза още той.