Банките също са уязвими, заяви Иван Станчин - старши мениджър „Информационна сигурност" в Булбанк по време на конференция на тема „Информационна сигурност".

Основните проблеми, с които се сблъскват банките са кражбата на самоличност на потребители, кражба на конфиденциални банкови тайни и промишлен шпионаж.

Банковият сектор е толкова сигурен, колкото са сигурни всички останали сектори, подчерта Иван Станчин.

По думите му почти всички банки са въвели драконови мерки за сигурност. Банките са защитени, потребителите не са защитени, коментира той.

За последните две години няма нито една атака към Булбанк по отношение на интернет банкирането. Годишно банката получава по два-три сигнала от клиенти, че имат подозрения за нередности по сметките им или с техните данни.

„Засилва се т. нар. социален инженеринг като явление, т.е. хакването на човеци", изтъкна Иван Станчин.
Той обясни, че това е когато човек, част от организирана престъпна група, отива на работа в дадена банка или компания, за да извлече определена информация. Това са т. н. къртици.

По думите на Станчин в банковия сектор това явление се наблюдава по-малко от други сектори. Той посочи още, че това престъпление е трудно доказуемо. Единствената последица за разкрита къртица е дисциплинарно наказание или уволнение.

Проблемът е, че после няма търсене на наказателна отговорност от такива лица, посочи Иван Станчин. Той успокоява, че няма засега промишлен шпионаж в банковия сектор.