Няма конфликт на интереси, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е съветвал министъра на туризма, а и самата тя не знае кога той е станал 100% собственик на "Юлен", коментира Ангелкова пред БТВ.

"Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това", добави Ангелкова.

Тя обясни, че той никога не е имал достъп до информация, а е участвал единствено в изложенията, където е рекламирал България като туристическа дестинация и отрича Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.

"Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Трябва обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство", коментира министърът на туризма.

За икономиката на страната е важно да се развива зимният туризъм не само на Банско, но и в Боровец, Витоша, Пампорово и курортите в Стара планина. Тя уточни, че Министерството на туризма не е ресорно ведомство за приемане на планове за управление на националните паркове, както и за провеждане на концесионни процедури в планински курорти. "Няма как да коментирам решението на ВАС за парк Пирин, всеки е длъжен да го спазва", добави Ангелкова.

Марк Жирардели не бил съветник на Ангелкова в министерството на туризма

Марк Жирардели не бил съветник на Ангелкова в министерството на туризма

От МТ вчера разбрали, че той е собственик на "Т.А.К. Сървисиз лимитед"

Във връзка с разораните дюни на къмпинг "Смокиня", Ангелкова обясни, че има повдигнати обвинения. Превенцията срещу подобни вандалски актове ще продължи и контролът ще е безкомпромисен. Независимо от режима на собственост, в Закона за защитените територии е записано, че дюните трябва да бъдат опазвани от всички. Законодателството предвижда до 3 години затвор и от 2 000 до 10 000 лв. глоба.

"За да гарантираме, че няма да се разрушават дюни на плажа, с промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие увеличаваме размера на санкциите и достигат до 50 000 лв. за юридически лица", допълни тя.

"Ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона и ако извърши нарушение, се наказва", коментира Ангелкова.

Тя благодари на всички институции, които реагираха светкавично и взеха необходимите мерки, и обеща още по-засилен контрол. Министерството вече е сформирало свои мобилни екипи, които ще правят мониторинг на Черноморието целогодишно, а не само през лятото.

Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Огромни са щетите по дюните на Смокиня

България става все по-разпознаваема туристическа дестинация и за първи път за 11-те месеца на миналата година имаме над 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм. 5% е ръстът на зимния туристически сезон. Най-много туристи идват от Гърция, Румъния, Турция и Великобритания.

Министър Ангелкова прогнозира около 2 милиона туристи да посетят Пловдив като европейска столица на културата. "Пловдив ще бъде центърът на културните събития през тази година и ще може да покаже многообразието на нашата страна целогодишно", коментира Ангелкова.

Тя акцентира, че през настоящата година фокус ще бъдат инвестициите в сектора и вътрешният туризъм. Ще бъдат организирани инвестиционни турове, които да запознаят бизнеса с възможностите на България като целогодишна дестинация.

Припомняме, на 16 януари стана ясно, че Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление. Поводът бяха коментари, които циркулираха из публичното пространство. Водещият Слави Трифонов написа публикация в социалната мрежа "Фейсбук" с искане да види фактурите за 30-метровата кула, издигната за събитието. Тогава той заяви, че е усетил, че "нещо не е наред". Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства проверката на прокуратурата.

Нено Димов не знае дали има конфликт на интереси между Жирардели и Ангелкова

Нено Димов не знае дали има конфликт на интереси между Жирардели и Ангелкова

Жирардели показал документи за собствеността на "Юлен"

Припомняме, на 17 декември в публичното пространство бе обявено, че скилегендата Марк Жирардели е придобил "Юлен" през 2016 година. До скоро се смяташе, че мажоритарният дял акции се държи от собственика на кипърската "Дюк Номинийз Лимитид" - Георгиус Георгиу.

По-късно екологът Тома Белев обяви че все още не се знае кой е реалният собственик на концесията "Юлен".

Информацията дойде в прессъобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след среща на Жирардели с трима министри във връзка с концесията на ски зона Банско.

Правителството възложи при провеждане на преговорите министърът да се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България, представени с писмо до министър-председателя. Проверката си прокуратурата направи по сигнал на Зелените.

Симеонов няма против и пети лифт на Пирин
Обновена

Симеонов няма против и пети лифт на Пирин

Но е трудно "под игото за Закона за горите"

Препоръката на главния прокурор бе изпратено към МС преди месеци, но освен заявките на бившия вицепремиер Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, че втори лифт в Банско ще има, други действия от изпълнителната власт не бяха предприети.

И самият Нено Димов обясни, че концесионният договор е сгрешен и това е станало още през 2001 година.

В началото на декември месец също така излезе решението на Върховния административен съд (ВАС), с което той върна за повторно разглеждане на долна инстанция делото за екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк "Пирин".

Така се отменя решението на МОСВ да няма екологична оценка.

И Борисов разбрал вчера, че Жирардели инвестира у нас

И Борисов разбрал вчера, че Жирардели инвестира у нас

Борисов "горд" със силата на нашите зелени