Териториалната дирекция на НАП Бургас, Областна дирекция на МВР и Комисията за защита на потребителите започват съвместни масови проверки на туристическия бранш по Южното Черноморие.

Националната приходна агенция от днес разполага с оборудван офис на летище Бургас, от където ще осъществяват контрол денонощно.
Направена е връзка с Гранична полиция и ръководството на Летище - Бургас.

Ще бъде проверявана цялата верига на организираните туристически пътувания. При посрещането на туристите на летището туроператорите ще попълват и предават бланка с отговор на въпросите колко туристи посрещат, с колко автобуси и от кой превозвач ще бъдат извозени и къде ще бъдат настанени.

Така в края на летния сезон ще има пълна картина на туристите, посетили Южното Черноморие. Тази съвместна инициатива се провежда за първи път в страната, а Бургаски регион е пилотен по осъществяването на тези проверки.

Според данъчни практика е хотелиерите и собствениците на частни квартири да декларират съответните документи брой нощувки, както те сметнат за добре.

По същество това са документи с невярно съдържание и ако бъде фиксирано такова несъответствие, а ако то бъде установено от данъчните, може да бъде наказано според закона.

Курортната такса в община Несебър и в комплекс Слънчев бряг е 80 стотинки на нощувка. За миналата година за целия сезон общината е събрала сума от около 1 400 000 лева от курортна такса.

При един бърз преглед на наличната леглова база и при изчисления съобразени с 50% натоварване на легловата база излиза, че на месец би трябвало да се събира сума от около 10 000 000 лева.