Проектът за курорт от ново поколение „Дестинация Рила” е получил пълната подкрепа на общините Самоков и Сапарева баня. Именно по молба на двете общини е сформирана работна група. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Даниела Бобева по време на редовния парламентарен контрол.

Стана ясно, че целта на тази група е да разгледа инвестиционния проект, като срокове за това обаче не са поставени. Вече са проведени две заседания на работната група, на които са обсъждани конкретни въпроси. Не се предвиждат никакви финансови ангажименти от страна на държавата, подчерта Бобева. Тя съобщи, че голяма част от финансовата рамка вече е известна и когато всички документи са получени, проектът ще кандидатства за сертифициране в Агенцията по инвестиции.

Територията на Националния парк „Рила” е защитена по смисъла на Закона за защитените територии и по Натура 2000, призна Бобева. Тя изтъкна, че волята на правителството е първо да се запознае с целесъобразността и законосъобразността на проекта, както и с възможността за реализацията му в България. Вицепремиерът увери, че всички параметри на проекта ще се разгледат в детайли от съответните ведомства. За влиянието на обекта върху защитените територии можем да говорим след оценка на въздействието върху околната среда, подчерта Бобева.

Стана ясно, че по проекта се предвиждат около 8 000 работни места, а пълният капацитет на курорта ще е 20 000 души. По думите на вицепремиера се очаква изключително благоприятен ефект върху района.

Предвидено е планинският курорт да функционира целогодишно, а в него да се включват аквапарк, конна база, голф игрище, приключенски център, конферентен център и център за подготовка на професионални спортисти, оповести Бобева. Според нея ще бъде изграден на два етапа, като се очаква да достигне пълния си капацитет до шест години.

Припомняме, престижни френски инвеститори искат да строят комплекс в Рила - създаване на ски курорт с настанителна база от 20 хиляди легла. Проектът предвижда още обособяване на пътеки за планинско колоездене и условия за целогодишен планински туризъм.
Идеята е това да се случи за 6 години, а парите, предвидени за инвестицията, са 550 милиона евро. Предвидено е курортът да се простира на 8 хиляди хектара в територията на Община Самоков и Община Сапарева баня.