Ураганът "Санди", който бушува в момента в САЩ, е взел първите си жертви в страната. Най-малко 13 души души са загинали в Ню Йорк, Ню Джърси, Мериленд, Кънектикът от паднали дървета и други подобни инциденти.

Най-тежко пострадалите засега градове са Ню Йорк и Атлантик сити.

Нивото на морската вода в Ню Йорк достигна рекордни стойности. Наводнени са метрото и пътните тунели, а голяма част от Долен Манхатън е потопен  в тъмнината. Седем тунела на нюйоркското метро са под вода.
"Нюйоркското метро е на 108 години, но никога не е било изправяно пред толкова опустошителна катастрофа, каквато видяхме миналата нощ", заяви Джоузеф Лота, директор на службата за обществен транспорт. "Ураганът Санди предизвика хаос по цялата ни транспортна мрежа, във всеки квартал и окръг в региона", добавя той.

Милиони американци от 11 щати са без ток заради бедствието, предадоха световните информационни агенции. Електрически компании прекъсват превантивно елетричеството на някои градове. Съобщава се за 6.8 млн. души, останали на тъмно само в Ню Йорк. В Ню Джърси, Делауеър, Роуд Айлънд, Северна Каролина, Ню Хемпшър, Пенсилвания и други също има спиране на тока.

Около 1 млн. души от различни щати са били евакуирани. Съобщава се избухнали трафопостове, наводнени метростанции и блокирани пътища.

 

Американският президент Барак Обама предупреди по-рано днес, че "Това ще бъде голяма и мощна буря".

Армията се включи в помощ на хората.

Ураганът „Санди" се очаква да засегне 60 милиона американци. Прогнозираните щети от бурята може да достигнат 100 милиарда долара

Той нареди извънредно положение в Масачузетс, Кънектикът, Роуд Айлънд, Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания.

На хиляди хора им бе наредено да напуснат домовете си в Ню Йорк. Те са евакуирани в 76 училища. Общественият транспорт в Ню Йорк е спрян от вчера, а фондовата борса е затворена. Училищата също са затворени.

Метеоролозите се страхуват, че „Санди" може да се превърне в супер буря, когато се сблъска със студени фронтове от запад и изток.

Обама отложи заплануваната си среща с бившия президент Бил Клинтън и се върна в Белия дом, откъдето ще следи извънредната ситуация.

Обиколките на Обама и Ромни по повод президентската кампания са прекъснати само 8 дни преди изборите.

По-рано бе съобщено, че предсрочното гласуване за президентския вот в източните американски щати може да бъде сериозно затруднено заради приближаващия ураган „Санди".

Избирателната комисия в щата Мериленд вече се разпореди на 29 октомври изборните секции да останат затворени.

Много авиокомпании отменят полетите си до Ню Йорк. Съобщава се за хиляди отменени полети. На 29 октомври летищата в града ще бъдат затворени.

Ураганът вече уби 60 души в Карибския регион миналата седмица.