Ситуацията с чуждите кораби в украински пристанища поражда прецедент в морското право. Това каза в пред Радио Варна адвокат Антон Антонов. Повод за думите му е българският кораба "Рожен", който е в украинското пристанище Черноморск.

"Два са нормативните документа, които са свързани със сигурността на търговските кораби и моряците. Това са Конвенцията на ООН по морско право и Международния кодекс за сигурността на корабите и пристанищните съоръжения.

Международното право въобще не предвижда такава норма, защото тези документи са свързани със ситуация или санкция от крайбрежната държава, където се намира наш или друг кораб. В случая обаче имаме трета държава - Русия, която няма никаква юрисдикция върху чуждестранните търговски кораби на територията на Украйна", коментира Антонов.

"Моряците могат да бъдат евакуирани, ако кораба бедства, но дори и да не е в бедствие, той може да стои с месеци в крайбрежната държава, особено в такава ситуация на военен конфликт. Тогава моряците може да бъдат евакуирани и изведени от страната с помощта на съответния консул. Това е най-чистият път", обясни адвокат Антонов.