След като Сърбия достигна до прага на Европейския съюз, подалия оставка, за да участва в президентските избори Борис Тадич се надява да спечели трети последен мандат, за да завърши започнатото - присъединяване на страната му към европейското семейство.

54-годишният Тадич, първият некомунистически лидер (2004 г.) от Втората световна война насам, е добре познат с твърдата си проевропейска позиция, въпреки че тя не е много популярна в Сърбия заради подкрепата на Брюксел за независимостта на Косово.

Тадич упорито настоява Сърбия да не обръща гръб на Европейския съюз и се опитва да балансира между постигане на компромис с международната общност и неговия електорат.

12 години след управлението на Слободан Милошевич Тадич работи здраво, за да промени негативните представи за Сърбия, възникнали от войните през 90-те години на 20 век.

Той иска да бъде виждана страната му на домашната сцена и по света със сръбските успехи, например тенисист номер едно в света за момента е Новак Джокович.

Критиците на Тадич заявяват, че той се опитва да имитира спокойния стил на американския президент Барак Обама, но вероятно той от време на време репетира и показва безпристрастност, коментира „Франс прес".

Активист през студентските си години и спортуващ водна топка Тадич пое кормилото на лявоцентристката Демократическа партия, след като един от основателите Зоран Джинджич бе убит през 2003 година.

По време на президентската кампания Тадич предупреди избирателите, че „идват трудни времена", тъй като страната е изправена пред рекордна безработица - 24% и по-голямата част от сръбския народ се бори да свържи двата края с месечна заплата от около 350 евро.

Той обеща да се съсредоточи върху съживяването на икономиката, чрез селското стопанство и експортно ориентирана промишленост, създаване на възможности за чуждестранни инвестиции, както и засилване на борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Но много от бившите му поддръжници го обвиняват, че не налага по радикални политически и икономически реформи и че си затваря очите за ширещата се корупция и сенчеста промишлена приватизация.

Либерали и активисти, които се борят за правата на човека обвиняват Тадич, че флиртува с национализма и дава подкрепата си за твърдолинейния лидер на босненските сърби Милорад Додич.

Неговите опоненти го описват като жаден за власт опортюнист, който се опитва да контролира всички политически и икономически въпроси в Сърбия.

Тадич спечели подкрепата на Запада с позицията си за сътрудничество по въпроса за Косово и че предаде укриващите си военни престъпници Радован Караджич и Ратко Младич на Международния трибунал.

По инициатива на Тадич сръбският парламент прие историческа декларация осъждаща сръбското клане на около 8000 мюсюлмани през 1995 година.

Той лично се извини през 2005 година за най-кървавия момент от Босненската война (1992-1995).

Изборите за нов държавен глава са насрочени за 6 май, заедно с местните и парламентарните избори.

За президентския пост Тадич ще се бори с кандидата на националистите Томислав Николич, който получава скрита подкрепа от Русия.