Обвиняемият за смъртта на 77 души норвежец Андерш Брайвик от утре - 10 януари, ще може да приема посетители в затвора и да получава кореспонденция, съобщават агенциите.

Днес изтича наложената от съда забрана и обвиненият за двойния терористичен акт ще може да се среща с приятели, роднини и журналисти.
Норвежките медии съобщават, че вече има стотици заявени искания за интервюта и срещи с Брайвик.

Самият терорист, по думите на адвоката му, е настроен позитивно към предстоящите си срещи, като само иска хората, които не познава, да мотивират предварително причините за заявените визити в затвора.

Брайвик е държан в блока за особено опасни престъпници в затвора Ила, където е въведена възможно най-високата степен за сигурност. Лежащите там имат право на едно свиждане седмично, контролирано от надзирателите. Разрешено е и като особена степен на контрол използването на кучета и специализирано оборудване.

Брайвик е готов да дава интервюта, още повече, че в своя манифест той подчертава особената роля на медиите за мисията му.
Адвокатът му уточнява, че Брайвик е пожелал първо да се срещне с журналисти от Великобритания, Франция и Германия.

Терористът иска също така да контактува не само с големи медии, но и с по-скромни, както и с блогъри с консервативни възгледи. Брайвик обаче е поставил условие интервютата му да бъдат публикувани без цензура и редакция.

В същото време генералният секретар на норвежката медийна асоциация Пер Кокволд призова журналистите да се откажат от интервютата си с терориста.
Трябва да си идот и морално сляп, за да не разбираш какъв удар ще бъдат тези интервюта за близките и роднините на жертвите, подчертава Кокволд.

След като падне забраната, Брайвик го очаква и огромно количество писма - някои от хора, които имат възгледите на терориста, в други той е осъждан и заклеймяван, трети са с религиозно съдържание, съобщава още адвокатът му.

Припомняме, преди време стана известно, че Брайвик може да се размина с присъда, тъй като няколко психиатрични експертизи го обявиха за невменяем.