Рейтинговата агенция Фич възнамерява да намали крадитния рейтинг на Гърция, предаде АФП.

BBB - е най-ниската оценка в категорията на благонадеждните държави.

Падането под тази оценка, което се очаква да се случи с Гърция означава, че агенцията поставя държавата сред неблагонадеждните.

Причината е в дълговете на страната.

Международният валутен фонд одобри отпускането на нов транш от заема за Гърция в рамките на тригодишното спасително споразумение.

Става въпрос за 2,5 милиарда евро, които веднага ще бъдат предоставени на Гърция, която тази седмица бе обхваната от вълна от протести и стачки заради големите бюджетни съкращения.

Припомняме, за стабилизирането на гръцката икономика ЕС все решение за създаване на механизъм за финансова стабилност със сумата от 750 млрд. евро, в рамките на който страните с високи нива на държавния дълг може да получат пари или гаранции от партньорите в еврозоната.

На 12 май Гърция получи първия транш от финансовата помощ в размер на 5,5 милиарда евро от спасителния механизъм за страната на обща стойност 110 милиарда.

Страната сключи споразумение с ЕС и МВФ за помощта, която ще й бъде отпусната заради тежкото й финансово положение. Георгиос Папандреу обяви официално споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд за заем за подпомагане на гръцката икономика.

Очаква се кредитното оценяване да бъде завършено през януари.