Гръцките власти отрекоха появилата се по-рано информация, че ще бъде закрита управляваната от държавата ATEBank, предадоха световните информационни агенции.

В новината, разпространена по-рано, се казва, чевече е започнала операция по затварянето на банката.

В изявление на гръцкото министерство на финансите, обаче, се твърди, че на банките в страната са отпуснати 50 млрд. евро за рекапитализация. От тях вече са заделени 25 млрд, от които са използвани 18 млрд.

Припомняме, ATEBank бе една от осемте банки, които миналата година на издържаха на проведените от Европейския банков регулатор (European Banking Authority - EBA) стрестестове.

Сред тези, които не преминаха изпитанието, бяха още 5 испански, 1 австрийска и още една гръцка. Други 16 банки бяха на границата на провала.

Целта на стрестестовете бе чрез конкретното посочване на неблагонадеждните банки да се увеличи доверието във финансовия сектор като цяло.

В началото на март миналата година "Муудис" понижи оценката на шест от банките в Гърция, сред които и ATEBank.

Агенциите припомнят нестабилното положение на Гърцияслед изборите и неуспеха на партиите да съставят коалиционен кабинет, след което бяха насрочени нови избори, както и спекулациите, че страната може да напусне еврозоната.