Индийското правителство прие програма наречена „Национална промишлена политика"(НПМ). В рамките на тази програма се очаква да бъдат открити 100 милиона работни места до 2022 г.

Министърът на промишлеността и търговията Ананд Шарма заяви, че в рамките на програмата се планира да се направят законодателни промени в областите на труда и екологията.

Ройтерс уточнява, че министърът е подчертал, че ще бъдат изградени 7 нови промишлени зони. За да направи това правителството ще използва неизползваеми земеделски райони. Също някой данъчни облекчения ще помогнат за стимулиране на малкия и средния бизнес.

Една от основните цели, които правителството се надява да постигне чрез програмата е увеличаване на БВП минимум до 25 % - в момента е под 16%. В същото време промишлеността ще бъде насочена към високо-технологично и екологично чисто производство.

Синдикатите заявиха, че ще се противопоставят на новия курс, ако е в ущърб на трудовото законодателство. По думите на генералният секретар на Централния индийски профсъюз Дипанкара Мухержи правителството не се е консултирало със синдикатите за програмата.

По данни от март населението на Индия е 1,21 милиарда души.