Кремъл обяви, че няма да обърне внимание на призивите на някои западни държави да се наложат нови санкции на Русия заради задържането на опозиционния политик Алексей Навални, информират "Ройтерс" и руски медии.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че случаят е чисто вътрешен въпрос.

Борисов осъди ареста на Навални

Борисов осъди ареста на Навални

Не трябвало да се заглушава гласът на опозицията

Навални, който призова руснаците да излязат по улиците на протест, бе задържан в неделя минути след завръщането си от Германия, където в продължение на близо половин година се лекуваше след отравяне с новичок в Русия. Опозиционерът ще остане в ареста 30 дни.

Литва, Латвия и Естония съобщиха, че искат външните министри на страните членки да обсъдят санкции срещу Русия заради случая.

Навални буни руснаците за съпротива срещу Путин

Навални буни руснаците за съпротива срещу Путин

"Не мълчете. Съпротивлявайте се. Излезте на улицата"

Песков коментира, че призивите на Навални руснаците да излязат на улицата да протестират срещу задържането му са тревожни, но Кремъл не се страхува от масови протести.

Той също каза, че Навални трябва да отговори на въпроси за нарушената от него условна присъда. Говорителят отхвърли като пълни глупости предположенията, че президентът Владимир Путин се страхува от опозиционера.

Русия хвърли Навални за 30 дни в ареста

Русия хвърли Навални за 30 дни в ареста

Сподвижниците му заклеймиха решението като фарс

Според него ситуацията около опозиционера не изисква особено внимание от президента Путин.

Песков коментира още, че Русия чува призивите от чужбина за освобождаване на Навални, но "ние няма да им обърнем внимание". Той поясни, че тук става въпрос за нарушаване на руските закони от гражданин на Русия.

Навални заклейми "подигравката с правосъдието" в Русия

Навални заклейми "подигравката с правосъдието" в Русия

"Това е невъзможно. Това е крайно беззаконие"

"Това е абсолютно вътрешен въпрос и ние няма да позволим на никого да се намесва и не възнамеряваме да изслушаме такива изявления", категоричен Дмитрий Песков.

44-годишният бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Лавров за Навални: Западът иска да отклони вниманието от кризата на либералния модел

Лавров за Навални: Западът иска да отклони вниманието от кризата на либералния модел

Има за цел да отклони вниманието на гражданите им от вътрешните проблеми

САЩ, ЕС, няколко други европейски правителства, Канада и висш съветник на новоизбрания американски президент Джо Байдън призоваха Москва за незабавно освобождаване на Навални. Някои в ЕС призоваха да се наложат санкции на Русия.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.