Два изтребителя на либийските военновъздушни сили са се приземили в Малта без всякакво предупреждение.

Според очевидци бойните самолети са кацнали на международното летище, като властите все още недоумяват какво е подтикнало пилотите към този ход.

В момента се установяват причините за това тяхно решение.

Катарската телевизия „Ал-Джазира" съобщи, че след изтребителите в Малта са кацнали и два граждански вертолета. При проверка е установено, че само един от седмината пътници е имал паспорт. Нечаканите гости обяснили, че са французи и са тръгнали към местната миграционна служба.

По-рано военновъздушните сили на Либия нанесоха удар по опозиционните демонстранти по улиците на втория по големина град в страната - Бенгази. До този момент няма данни при удара да има загинали или ранени протестиращи.

Преди това на страната на въстаналите либийци в Бенгази са се присъединили и полицейските части, в резултат на което градът е попаднал под контрола на противниците на режима на Муамар Кадафи.

Освен Бенгази, има още няколко града, които са паднали в плен на протестиращите. Сред тях е град Сирт.

Междувременно, един от влиятелните либийски регионални лидери Ареф али-Найед, се присъедини към протестиращите и призова за обединение срещу правителството на Кадафи.

След въздушната атака един от ключовите министри - на правосъдието, обяви своето решение да напусне поста си. Като мотив политикът изтъкна, че не иска да участва в жестокостите и неправомерното използване на сила срещу демонстрантите.

Според Международната федерация по правата на човека демонстрантите са установили контрол, след като части на армията са отказали да използват сила срещу протестиращите.