Военноморските сили на Италия са забелязали край бреговете на Малта кораб, за който се предполага, че принадлежи на либийския флот, съобщава lenta.ru, позовавайки се на „Ал-Джазира."

Според данните корабът плава под спуснат флаг. До този момент няма потвърждение от страната на Малта за либийския кораб.

Информацията сочи, че на кораба има няколкостотин души.

Малта е най-близката европейска страна до Либия и приема част от самолетите, евакуиращи чуждестранните граждани от Либийската Джамахирия. По-рано в Малта кацнаха два либийски изтребителя, за които се появи информация, че са нанесли удар срещу демонстрантите. Пилотите поискаха от страната политическо убежище.

Масовите протести в Либия започнаха на 15 февруари. Страната се намира в информационна изолация. Според данните на международни организации до този момент в безредиците са загинали 800 души. Либийските власти съобщиха, че са загинали 111 военнослужещи и 189 граждани.

На страната на протестиращите премина и полицията в град Бенгази, както и отделни военни подразделения. Освен това подкрепата си към недоволните либийци подчерта и министърът на правосъдието, който малко след авиоударите над демонстрантите подаде оставка.

Муамар Кадафи, за чиято оставка настояват опозиционните сили, наруши мълчанието си и заяви, че няма да сдаде поста и ще остане в Джамахирията.

Аз съм боец", коментира авторитарният лидер и допълни: „Няма да напусна почвата на родната ми страна и съм готов да умра тук като мъченик."

От утре полицията ще установи ред по улиците на града.", обеща полковник Кадафи и призова хората, които го подкрепят да излязат на улиците и да дадат „отпор на мръсните плъхове".

Кадафи заплаши със смърт всеки, който застрашава сигурността на Либия.

Съветът за сигурност на ООН осъди тази нощ насилието в Либия и призова то да бъде прекратено незабавно.

С това изявление от името на членовете на Съвета говори пред репортери във вторник вечерта, председателят на Съвета за сигурност -  постоянният представител на Бразилия в ООН Мария Луиза Виоти.