Беларус няма да избира нито Източния, нито Западния курс. Това заяви президентът на страната Александър Лукашенко в традиционната си реч към народа и парламента, цитиран от Синхуа.

Той подчерта, че Беларус и Западът трябва да решат различията помежду си чрез диалог, въпреки санкциите и забраните. "Политиката на санкции е грешка, защото е безполезна и не води до резултати", допълни той.

Според него Беларус не е враждебна към ЕС или САЩ. „Беларус не е вражески настроена към ЕС или САЩ, защото ние на първо място можем да видим какво ни обединява, а не какво ни разделя. Ние гледаме напред към едно бъдеще", каза президентът.

Лукашенко подчерта, че ЕС е най-важното направление за Беларус. „ЕС е партньор номер едно за нас, доколкото се отнася до износа и номер две, след Русия, доколкото се отнася до общия търговски оборот", добави той.

Стратегически интерес за страната е да се види ЕС и Евразийската икономическа общност като нещо, което не се противопоставя един на друг и нещо, което ще се обедини, а не да разделя континента", подчерта Лукашенко.

Президентът на Беларус също така заяви, че страната напредва с идеята за „интеграция на интегрираните системи", като целта е да се формира общо икономическо пространство от Лисабон до Далечния Изток.