Лидерът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че иска да разговаря с президента на Русия Владимир Путин, докато протестите след спорните президентски избори продължават да се разрастват, информира АФП.

"Агресията срещу Беларус се разгръща. Трябва да се свържем с Путин, президента на Русия, така че мога да говоря с него сега", каза Лукашенко на среща с представители на правителството.

Лукашенко предупреди, че ситуацията заплашва не само Беларус, но и Съюзната държава (Русия и Беларус). Той намекна, че това, което се случва, е наръчник на цветни революции.

По-късно беларуската агенция БелТА съобщи, че Лукашенко е провел телефонен разговор с Путин.

Те са обсъдили вътрешната и външна обстановка около случващото се с Беларус.

От пресцентъра на Кремъл съобщиха, че телефонният разговор е проведен по инициатива на беларуската страна.

В съобщението се отбелязва, че Лукашенко е информирал Путин за ситуацията след президентските избори. Двамата са изразили увереност, че възникналите проблеми ще бъдат урегулирани скоро. Главното е, пише в съобщението, да не се използва деструктивна сила, която може да навреди на сътрудничеството на двете страни в рамките на Съюзната държава.

Също се отбелязва, че Беларус е предал на Русия 32-ма руски граждани, които бяха задържани от властите в Минск.

Двамата лидери са се съгласили да продължат редовните контакти на различни нива.

Лукашенко предаде на Русия заловените наемници от „Вагнер”

Лукашенко предаде на Русия заловените наемници от „Вагнер”

Не изпълни обещанието си към Киев...

Опозицията в страната подготвя нови масови демонстрации днес. Вчера Светлана Тихановска, основният опонент на Лукашенко на проведените миналата седмица избори, призова за масови протести през уикенда.

Към обяд се събраха хора в столицата Минск в памет на Александър Тарайковски, 34-годишен протестиращ, загинал в понеделник.

За неделя в централната част на столицата е планиран "Марш за свобода" - точно една седмица след победата на 65-годишния Лукашенко с 80%.

Лукашенко: Жив съм, не съм избягал от Беларус
Обновена

Лукашенко: Жив съм, не съм избягал от Беларус

Преди всичко бих искал да кажа, че все още съм жив и не съм в чужбина

Повече от 6700 души са задържани, стотици са ранени, а двама души загинаха.

Вчера правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.