Ниватата на радиация в японската АЕЦ "Фукушима - 1" са достигнали равнища над позволения лимит, съобщи компанията Tokyo Electric Power Co, цитирана от местни медии.

Засега не е дадена повече информация.

Припомняме, по-рано днес взрив възникна в японската атомна централа „Фукушима-1", където специалисти работеха по охлаждането на реактора, след вчерашното опустошително земетресение в Япония с рекордните 8,9 по Рихтер.

Япония днес коригира и магнитуда на труса. Според новите данни, той е 9.0 по Рихтер.

Външната стена и таванът на един блоковете на АЕЦ „Фукушима-1" са се срутили в резултат на взрива.

Проблеми с охладителната система засегнаха I, II и III - ти реактори на "Фукушима 1" и I, II и IV - ти реактори на "Фукушима 2".

Взривът в централата се определя като 4-та степен по 7-степенната класификация за подобни инциденти.

Най-малко един служител на централите е загинал и осем други са пострадали заради инцидента.

Световната здравна организация по-рано определи като "нисък" риска за здравето отизтеклата радиация след взрива в японската АЕЦ „Фукушима-1", предаде "Ройтерс".

В изявление на СЗО, нивата на радиацията след взрива същото се определят като "ниски".

Въпреки това, Организацията е подготвена да окаже помощ на населението при нужда. Международната общност вече се мобилизира в помощ на Япония. Редица държави по света изпратиха спасители.

Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха и властите в Япония.

Те раздадоха йод на населението, допълва агенцията. 

Администрацията на префектура Фукушима, обаче, разпореди жителите да затворят и да не отварят прозорци, да не излизат от домовете си и да изключат климатиците.

Равнището на радиация в района на АЕЦ е превишило допустимите норми 20 пъти, беше съобщено по-рано.

Засега от радиацията са пострадали 19 души, съобщи "Ройтерс". Възможно е броят им да нарасне на 160 души.

Японското правителство е било подложено на критики заради липсата на достатъчно ясна информация, което е довело до паника сред населението.

Американският самолетоносач "Роналд Рейгън" пристигна в Япония, за да окаже логистична подкрепа - зареждане на гориво за японски хеликоптери и транспортиране на местни военни до бедстващи райони.

Япония поиска от Русия увеличаване на енергийните доставки, предаде "Ройтерс". Ще бъдат доставени до 150 хиляди тона течен натурален газ и ще бъдат увеличени доставките на газ.

Съобщението е на руския вицепремиер Игор Сечин.

И руския президент Дмитрий Медведев, и руския премиер Владимир Путин изразиха съболезнования за жертвите от бедствието и предложиха помощ, като заявиха още, че въпреки "някои териториални спорове", които страната им има с Япония, тя си остава надежден партньор и добър съсед.

Според руски източници, засега в Русия няма засечено изтичане на радиация.