Гръцкият лидер на лявата радикална коалиция "Сириза" Алексис Ципрас е дал ултиматум на Антонис Самарас („Нова Демокрация) и Евангелос Венизелос ( Пасок) да се откажат от споразуменията с ЕС и МВФ, ако искат да участват в правителството.

Припомняме, Сириза са с втори резултат на изборите и без тяхно участие няма да може да бъде съставено работещо правителство.

Ципрас настоява двамата политически лидери да изпратят писмо до Брюксел, в което ясно да заявят, че оттеглят обещанията си за налагането на бруталните мерки за икономии преди да съставят новия кабинет.

По думите на Самарас, това което Ципрас е предложил, е катастрофа за Гърция, тъй като страната ще трябва да напусне еврозоната. Също така лидерът на Сириза прави всичко възможно, за да не може да бъде съставен нов кабинет.

Бях помолен да сложа подписа си за унищожаването на Гърция... Той интерпретира нещата с голяма арогантност, резултатите от изборите подтикват Гърция към хаос", каза лидерът на „Нова Демокрация".

Още една гръцка партия е срещу международното споразумение

Още...

Венизелос обяви, че неговата партия Пасок не иска да участва в коалиция със Сириза. Партията може само да се присъедини към коалиция, която подсигурява оставането на Гърция в еврозоната. „Искаме нещата да се подобряват, а не да стават по-лоши за гърците", изтъкна той, цитиран от greekreporter.

Гръцки медии съобщиха, че Ципрас възнамерява да изпрати писмо до ЕС, но не се знае какво точно планира да съобщи.

Математически е невъзможно Ципрас да формира правителство без подкрепата на Самарас, защото - както се очакваше - лидерът на комунистите Алека Папарига не иска да участва и никоя партия не иска да сътрудничи с неонацистите от „Златна зора".

Ако Ципрас не успее да състави кабинет, то тогава Венизелос ще се опита да сформира правителство. И ако той се провали лидерите на партиите ще напрегнат последния усилия за коалиране преди да се насрочат извънредни избори.

Според резултатите от парламентарните избори „Нова Демокрация" е първа с 18.85% (108 места в парламента), радикалната лява коалиция Сириза е втора с 16.78% ( 52 места), трета е ПАСОК с 13.18% (41 места), четвърта е партия „Независими гърци" с 10.6% ( 33 места), пета е Комунистическата партия с 8.48% ( 26 места), шеста е неонациската партия „Златна зора" с 6.97% ( 21 места) и последни са Демократичната левица с 6.1% ( 19 места).