Лидерът на основната гръцка опозиционна партия "Нова демокрация" Антонис Самарас се обяви в Солун за предсрочни парламентарни избори, предаде "Ройтерс".

Според него, това е единственият начин страната да излезе от тежката икономическа криза.

Неговата партия е против наложените на Гърция заради спасителния заем строги мерки за икономии, с мотива, че точно те спират икономическия растеж.

Агенцията допълва, че в проучванията на общественото мнение в момента "Нова демокрация" води пред управляващите социалисти.

Тези ни стана ясно, че правителствата на страните от еврозоната отлагат за октомври решението за отпускане на поредния транш от финансовата помощ за Гърция на стойност 8 милиарда евро.

Решението се отлага заради проверката дали Атина изпълнява обещаните реформи, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и добави, че Еврогрупата оценява значителните усилия, положени от гръцките власти през последната година, но от решаващо значение е реформите да бъдат реализирани напълно.

Следващият шести транш в размер от спасителния пакет е необходим, за да предпази страната от катастрофален фалит.

Междувременно гръцките профсъюзи обявиха, че ще се противопоставят на новия данък, въведен от правителството с цел стабилизиране на държавния бюджет. По-рано гръцкото правителство въведе нов данък върху недвижимото имущество с цел да събере допълнително 2 милиарда евро.