Американският президент Барак Обама коментира номинацията на съперника си републиканец Мит Ромни за вицепрезидент, предадоха световните информационни агенции.

Припомняме, това е Пол Райън, конгресмен от Уисконсин.

Обама заяви, че Райън е почтен семеен мъж и го приветства в президентската надпревара. Той го нарече още идеологически лидер на републиканците в Конгреса.

Обама, обаче, не пропусна да разкритикува политическите и икономически възгледи на Райън, който естествено споделя платформата на Ромни.

Той припомни все още бавното възстановяване на икономиката в САЩ и милионите обикновени американци, които нямат работа, жилище или изплащат тежки кредити.

Според него, не предлаганото от републиканците е правилният път за тях.

По-рано, Обама критикува и Ромни, когото определи като "Робин Худ, но наобратно".

Според Обама, ако Ромни го наследи на поста му, най-много ще пострада средната класа, тъй като ще бъдат вдигнати данъците.

Говорител на Ромни, обаче, "отговори" на тези обвинения със същите нападки към политиката на Обама и администрацията му.

Според неговото изявление, докато за обикновените американци няма надежда, защото все повече от тях губят работа или намаляват доходите им, то президентът се грижи само за приближените си във властта и спонсорите на кампанията си. Именно Обама ще повиши данъците, докато Ромни цели да създаде силна средна класа, смятат от щаба му.

42-годишният Райън е начело на бюджетната комисия в Камарата на представителите на САЩ. Очаква се двамата с Ромни да се появят сутринта в Норфолк, щата Вирджиния, уточнява АП.

Кандидат-президентската двойка вече започна четиридневна обиколка с автобус из различни американски щати, сочени за ключови за предстоящия  вот - Вирджиния, Охайо, Северна Каролина и Флорида.

Името на Пол Райън придоби популярност покрай консервативните и алтернативните му предложения за бюджета на САЩ, известни като „Пътят на успеха".

Планът на конгресмена предлага намаляване на данъци, пенсии, помощи за храна, както и промяна в здравноосигурителната система на страната. Райън е категоричен, че предложенията му за изменения няма да навредят на хората с ниски доходи, тъй като програмата предвижда създаване на работни места и подобряване на ефективността в работата.

Именно осигуряването на повече работните места, засилване на икономиите и справяне с бюджетния дефицит се очертават като основни пунктове в предизборната кампания на Ромни.