Избирателната активност на референдум днес за членството на Великобритания в ЕС може да бъде подобна като тази на парламентарните избори през 2015 година. Това става ясно от изследване на BMG Research за Electoral Reform Society, цитирано от британски медии.

Миналата година 66% от британците гласуваха на парламентарния вот.

Проучването показва, че 67% анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват, докато 12% най-вероятно ще гласуват.

Висока избирателна активност означава и по-голям шанс за еврооптимистите да спечелят на допитването, но от проучването става ясно още, че по-възрастните хора, които са по-склонни да гласуват за излизане от ЕС, е по-вероятно да използват правото си на глас на допитването в сравнение с по-младите британци.

54% от респондентите на възраст 18-24 години заявяват, че със сигурност ще гласуват днес в сравнение със 79% от тези, които са на над 65-годишна възраст.

Като се вземе под внимание, че такова гласуване се провежда един път на генерация, фактът, че избирателната активност може да бъде подобна или по-ниска в сравнение с парламентарните избори миналата година, би било позор, ако е истина. Определено този референдум е много по-важен от парламентарни избори, тъй като всеки преброен глас и резултатът ще повлияят на Великобритания през следващите десетилетия, заяви Кати Гоус, изпълнителен директор на агенцията.

Ниска избирателна активност носи риск хората да разглеждат това като проблем, който не е разрешен и ние можем да видим призиви за нови референдуми, или да се постави под въпрос валидността на резултатите от загубилата страна, добави тя.

Никой не иска резултат, основаващ се на малцинство регистрирани гласоподаватели, подчерта Гоус.

Първите екзитпол резултати се очакват след 22 часа местно време.

Според последните социологически проучвания кампанията за оставане в ЕС води с 2-5% пред евроскептиците.